Posted on

Ženy, které mají pravidelný 28denní cyklus se přesně 15 den, uvolňuje jedno z vajíček, jenž se okamžitě nasaje do vejcovodu a čeká na tu nejrychlejší z nejrychlejších. Po spojení těchto dvou buněk se ve vašem těle začnou odehrávat veliké změny. Miminko má vydlážděnou cestičku, stačí si obout ty správné boty a vykročit pravou nohou. Vaše děložní hrdlo je otevřené a vylučuje tekutý hlen, který navádí spermie tím správným směrem.

Regulační hormony

Na povrchu vaječníků zůstává folikul, jenž vylučuje progesteron. Důležitost tohoto hormonu tkví ve schopnosti připravit perfektní podmínky v děložní dutině pro přicházející živůtek. Deku a zároveˇn peřinku tvoří látka zvaná endometrium.

Zmeškané Rendl-vous

Pokud spermie z jakéhokoliv důvodu zmeškají svůj Rendez-vous, tak bohužel dojde k vlastnímu zániku vajíčka. Tvorba hormonu progesteronu se zastaví. Stejný osud čeká i látku endometrium v děložní dutině. Zásoba vajíček je dostatečná, takže si s tím nelamte hlavu. Každá žena má k dispozici cca dalších 350 vajíček, které čekají na toho svého prince.

Vývoj Těhotenství – 3. díl: Ovulace

Leave a Reply