Posted on

Vaše děťátko musí ještě vytvořit dostatek tukových zásob, aby udrželo tělesnou teplotu. Zvyšuje se počet plicních sklípků (vzdušných vaků). Jejich růst se bude zvyšovat až přibližně do 8 let. Také se rozmnožují cévky v plicích.

Dítě si začíná kolem 27. týdne vyvíjet vlastní denní rytmus, začíná pravidelně spát a probouzet se. Oči se otvírají a zavírají, plod vidí břišní stěnou světlo. Mnoho miminek si už v bříšku cumlá paleček někdy i celou pěst, začíná zkoušet sání. Plod je nyní asi 36 cm dlouhý a váží kolem 0,8 kg.

Změny postavy budoucí maminky začínají být stále výraznější, přibýváte i v oblasti hrudníku. Pořiďte si proto správnou velikost a tvar podprsenky, volte raději se širšími ramínky, aby se podprsenka nezařezávala do ramen.

Také nárůst hmotnosti rychlejší. Díky nárůstu váhy a změnám těžiště se mohou objevit i další problémy spojené s vyšším stupněm těhotenství, jako jsou křečové žíly, hemeroidy nebo křeče v nohou.

Snažte se neležet na zádech, protože tato poloha vám může vzhledem k zvětšené děloze, která tlačí přímo na velké cévy, způsobovat pocity na omdlení. Pohyby miminka by maminka měla cítit již pravidelně! V případě, že se miminko pohybuje velmi málo nebo delší dobu vůbec, je nutné navštívit lékaře.

zdroj www.naseporodnice.cz

28. týden těhotenství

Leave a Reply