Posted on

Vaše miminko

Připomeňte si, jak pokračoval vývoj vašeho maličkého minulý týden.
Gratulujeme! Embryo ve vaší děloze dostává tento týden nový název – jeho oficiální pojmenování je od této chvíle plod. A plod již vypadá čím dál méně jako růžový puleček. Zmizel ocásek a začíná se objevovat tvar těla, částečně díky prodlužování a narovnávání páteře, tedy oblasti trupu. Plod v tomto týdnu měří na délku zhruba 2,5 centimetru.

Tryskový růst. Toto období je nesmírně důležité pro vývoj paží a nohou. Nohy se prodlužují a začínají růst pupeny, ze kterých se vyvinou chodidla. Mezi tím rostou také paže a začínají se ohýbat v lokti. Vytváří se také základní struktura ruky s jasně odlišenými prsty a palcem. Vyvíjí se také břišní dutina. Vyvíjí a specializují se orgánové soustavy jako játra, žlučník, slezina a nadledvinky.

V pohybu. Jsme na začátku plesové sezóny! Vaše maličké se začíná rázně hýbat, pohybem dokonce reaguje na vnější podněty z oblasti mimo vaše tělo, například na světlo a hluk. Tento pohyb však ještě nemůžete cítit, to se dostaví až v průběhu pozdějších částí druhého trimestru.

Klíčové okamžiky

Plod již vypadá mnohem lidštěji, má ruce, nohy a evidentní začínají být také zárodky prstů s nehty. Ucho se postupně přesouvá směrem vzhůru na stejnou úroveň jako oko.

Vaše těhotenství

Vzniká mléčná cesta. Nyní jste už pravděpodobně na svých prsou zaznamenala významné změny. Nejspíše je máte plnější a těžší, a také mohou být citlivé na dotek. Ačkoli se vám budou prsa v dalším průběhu těhotenství stále trochu zvětšovat, citlivost obvykle do konce čtvrtého měsíce ustoupí. Možná se vám na dvorcích prsních bradavek (tmavě zbarvená oblast kolem bradavek) objeví malé bílé hrbolky, kterým se říká Montgomeryho žlázky. Ty mají za úkol produkovat maz, který udržuje vaši bradavku zvlhčenou, až začnete s kojením.

Šetrné pohyby. Pokud jste před otěhotněním nesportovala, nadešel ideální čas zvolit si bezpečnou tělesnou aktivitu, kterou můžete vykonávat po celý zbytek těhotenství. Plavání, chůze a jóga představují vynikající volbu. Řada odborníků považuje především plavání za nejlepší cvičení pro těhotné ženy. Cvičení nejen výborně procvičí váš kardiovaskulární systém, je také šetrné k vašim kloubům, které jsou během těhotenství náchylnější ke zranění. Hormon relaxin uvolňuje vazy a klouby v oblasti pánve, aby se vám mohla při porodu roztáhnout pánev. Proto byste se měla vyhýbat cvičení, které by vaše klouby vystavovalo přílišnému zatížení, například dřepům nebo protahovacím cvikům na špičkách. Pro více informací o cvičení během těhotenství klikněte zde.

Doporučení odborníků. Vynikající způsob, jak si udržet správnou hladinu vápníku, je konzumace sýru. V těhotenství byste se však měla vyhýbat měkkým nepasterovaným sýrům a sýrům s modrou plísní, jako jsou Brie (hermelín) a Stilton (niva). “Měkké sýry mohou obsahovat bakterii zvanou listerie, která by mohla být pro vás i vaše dítě nebezpečná,” vysvětluje Dr. Margaret Comerford Fredová. Zjistěte si od Dr. Fredové a Dr. Thorntona více o tom, kterým dalším potravinám byste se měla vyhýbat v době, kdy čekáte dítě.

Leave a Reply