Posted on

Váha miminka činí přibližně 1700 g, zatímco jeho velikost je zhruba 42 cm. Vaše dítě je již schopno plně reagovat na světlo i zvuky (lidské hlasy, hudbu – zkoušejte poslouchat rozmanité hudební styly a žánry). Mluvte na své dítě, zpívejte mu, pokud se ocitnete ve stresové situaci, uklidněte jej. Dítě všechny podněty (pozitivní i negativní) velmi intenzivně vnímá a např. krizové okamžiky silně prožívá.

Mezi další zásadní změny v životě plodu patří to, že se lanugo (tedy ony drobné chloupky, pokrývající pokožku dítěte) začíná vytrácet. Zbytky mohou případně zůstat pouze na ramenou a krku. Naproti tomu vlásky, obočí i řasy jsou již zcela vytvořeny. Zvětšující se tělíčko nemá v děloze dostatek prostoru, miminko ve snaze se protáhnout vás někdy velmi potrápí silnými kopanci. Třebaže mohou být až bolestivé, za pár týdnů na ně budete s nostalgií vzpomínat.

Pokud jste si doposud nekoupila kojící podprsenky, nyní nastal nejvyšší čas. Při jejím výběru klaďte důraz nejenom na estetickou, ale především na praktickou stránku. V podprsence byste se měla cítit pohodlně, v košíčku by také měl být dostatek místa, přece jen se vám po porodu prsa nalijí mlékem. Také myslete na to, že v podprsence budete i spát (určitě totiž nebudete chtít mít ložní prádlo špinavé od mléka), proto je lepší se vyvarovat podprsenek s kosticemi.

Průvodce těhotenstvím – týden po týdnu: 33. týden

Leave a Reply