Posted on

Vaše miminko

Vzpřímený sed. Středem našeho zájmu byl vzhled chmýří na těle a případně také vlásků minulý týden. Tento týden pracuje vaše maličké díky silnějším svalům na zvedání hlavičky a krku z jejich zakřivené pozice. Děťátko je schopné trošku se napřímit, čímž se vytváří předpoklad pro sezení.

Osůbka v akci. Váš plod také často pohybuje rukama a nohama. Tyto pohyby by dokonce mohly vyvolat pocení, jelikož se potní žlázy již vytvořily (vaše děloha samozřejmě udrží správnou teplotu). Někdy mezi tímto obdobím a 20. týdnem těhotenství již možná budete cítit poprvé pohyby. Pokud byste však ještě nic necítila, není důvod k obavám. Vaše děťátko je stále ještě velmi malé, na délku měří asi 11 – 12 cm a váží zhruba 80 gramů, což znamená, že v této době může polštář plodové vody znemožnit pohyby cítit.

Vzhůru nohama
Tato dvojčata jsou vzájemně v poloze vzhůru nohama. Bříško jednoho z nich vidíme vlevo a hlavička druhého je vpravo. Jsou navzájem odděleni membránami, které se na ultrazvukovém snímku jeví jako bílá čára.

Vaše těhotenství

Vedlejší účinek. Většina gynekologů a porodních asistentek doporučuje spát v průběhu těhotenství na boku. Zdůrazňuje se, že při ležení na zádech se může zvyšovat tlak na vaši dutou žílu, což je žíla, která vrací krev do Vašeho srdce. Navíc vám může spaní na zádech zhoršit bolesti zad, především jak přibýváte na váze. Samozřejmě je také kvůli rostoucímu bříšku složité si na ně lehat, i kdybyste chtěla. Stojí tedy za to si na spaní na zádech zvyknout. Nejlepší je poloha na levém boku, jelikož tak se vám zvyšuje krevní oběh, což pomáhá minimalizovat nebezpečí vzniku edému (otoku), křečových žil a dalších neduhů, které jsou zapříčiněné špatným krevním oběhem. Spousta žen potvrzuje, že je spaní na boku s velkým polštářem pohodlnější. Můžete si také zkusit překřížit horní nohu přes spodní, což vám pomůže se v poloze na boku udržet.

Nedostatek vzduchu. Připadá vám, že supíte jako parní lokomotiva, cítíte se udýchaná jako vlk v pohádce “O třech malých prasátkách”? Dýchavičnost je další běžný příznak těhotenství. Těhotenské hormony vás nutí dýchat hlouběji než jste zvyklá. Tak se děťátku dostává spousta kyslíku, Vám to však může přinášet nepohodlí. V pozdějších fázích těhotenství tento problém zhorší ještě vaše rostoucí děloha, která začne tlačit na bránici a zmenší prostor, do kterého se mohou plíce rozpínat. Dýchavičnost nemá žádný vliv na vaše dítě. Pokud by vás však problém popadnout dech znepokojoval, povězte o tom svému lékaři nebo porodní asistentce.

Nakrm mě! S ústupem nevolnosti a potíží rané fáze těhotenství se vám asi vrátí chuť k jídlu, a bude pořádná! V tomto období má mnoho žen pocit, že je jejich miminko “hladové.” Určitě přijímejte dostatek potravy, neměla byste se však “krmit za dva,” to není správné. Klikněte zde a přečtěte si výživový plán. Poskytne vám vodítko, pomocí kterého odhadnete, kolik potravy představuje dostatečné množství.

Doporučení odborníků. “Nejnovější průzkumy ukazují, že zhruba v tomto období – kolem 16. týdne – začíná vaše miminko slyšet zvuky a reagovat na ně,” uvádí Dr. Suzanne Dixonová. “Přibližně za dva měsíce bude vaše děťátko schopné reagovat na váš hlas!”

Leave a Reply