Posted on

Vaše miminko

Připomeňte si, co se stalo minulý týden ve vývoji vašeho miminka.
Řízení teploty. ” Jak to, že je tu pořád tak teplo?” Tento týden dochází k významnému mezníku v rozvoji mozku vašeho miminka: mozek dozrál do bodu, kdy již může sám regulovat tělesnou teplotu. Vaše děťátko ji samozřejmě ještě nemůže regulovat úplně samo. Aby si svou tělesnou teplotu udrželo, potřebuje stale ještě teplo vašeho těla, a to až do narození. Také pokračuje rozvoj nervových buněk v mozku. Do chvíle narození bude mít vaše děťátko stovky miliard těchto buněk. Zdá se to hodně – miminko si ale potřebuje udělat zásobu. Po narození už totiž nebudou žádné další nervové buňky vznikat.

Potřebuji vycpávky. Vaše maličké již vypadá téměř jako donošené miminko. Krásně přibírá na váze a povrch jeho pokožky se vyhlazuje a světlá – to díky tuku, který začíná nabírat. Tento tuk bude představovat významný faktor pro schopnost vašeho děťátka udržet si tělesnou teplotu. Miminko už také má řasy, takže by na vás mohlo klidně mrknout!

Jak rostu. I když u maličkého vzrůstají tukové zásoby, je stále ještě velice hubené – z jeho celkové váhy 1,2 kg představuje tuk jen asi 2 až 3%. Od hlavičky k zadečku měří asi 26 cm, po natažení by však jeho délka byla více než 40 cm.

Vaše těhotenství

Váha a vážení. Blížíte se do cílové rovinky – zbývá už jen 11 týdnů! Vaše miminko bude v nadcházejících třech měsících hodně přibývat na váze a vy též. Můžete očekávat, že v posledním trimestru přiberete asi 5 kg, tedy zhruba 0,5 kg týdně. Je to průměrná hodnota, která se může individuálně lišit.

Obtíže třetího trimestru. Probouzí vás náhlé křeče do lýtek? Křeče v nohou jsou u těhotných běžné, i když ne každá žena jimi trpí. Odborníci přesně nevědí, co je způsobuje. Někteří říkají, že je způsobuje nárůst váhy a větší zatížení vašich nohou, jiní tvrdí, že se může jednat o signál nedostatku vápníku nebo draslíku. Mohou být také důsledkem tlaku dělohy na nervy vedoucí do nohou.

Jak se s křečí v nohou vypořádat. Pokud vás postihne křeč, opatrně natáhněte nohu, ohněte ji v kotníku a přitáhněte špičku směrem k sobě. Pomoci vám může také protahování během dne a těsně před ulehnutím ke spánku. Nezapomínejte konzumovat potraviny bohaté na vápník (nejlepší volbou jsou mléčné výrobky) a draslík – vysoký obsah draslíku mají například banány.

Doporučení odborníků. Jak se blíží datum vašeho porodu, budete se možná chtít zamyslet nad postupy, které byste chtěla během porodu aplikovat. „Přibližně čtvrtina až polovina britských žen rodí své první dítě za pomoci nástřihu hráze (episiotomie), uvádí Dr. Jim Thornton. „episiotomie je malý nástřih tkáně v oblasti hráze, který umožní rozšíření vaginálního otvoru a pomůže dítěti snáze projít.“

Leave a Reply