Posted on

Dříve bývalo celkem běžné, že k otěhotnění docházelo jaksi omylem. V “totalitních” dobách nebylo samozřejmé, že by si například šestnáctiletá dívenka zaběhla do gynekologické ordinace pro hormonální antikoncepci. Pravděpodobně by ji ani nedostala a tak bylo celkem normální, že “děti měly děti”, jak se dříve říkávalo. Věk rodičů byl velmi nízký a osmnáctileté maminky a otcové nebyli ničím výjimečným.

Plánované rodičovství

Dnes je naštěstí již jiná doba a věková hranice novopečených rodičů se posunula směrem nahoru. Většina lidí si početí svého potomka plánuje a málokdo se do toho hrne bezhlavě a stylem nějak bylo, nějak bude. Partneři se na příchod svého dítěte pečlivě připravují a k početí svého dítěte přistupují odpovědněji. Kromě materiálního zajištění je důležité, aby se nastávající rodiče zaměřili i na zdravotní stránku budoucí maminky.

Přípravy na založení rodiny

Pokud se partneři rozhodnou, že založí rodinu, měli by s přípravami začít přibližně tři měsíce před plánovaným početím. Žena by měla v této době přestat brát antikoncepční pilulky. Za tuto dobu se tělo vrátí do svého normálního stavu. Během této doby je vhodné používat jiné formy antikoncepce.

Pokud žena trpí nějakou dlouhodobou chorobou (například cukrovkou nebo epilepsií), měla by se poradit se svým lékařem. Léky, které užívá, by mohly nepříznivě ovlivnit početí, případně i vývoj dítěte. Jestliže je v rodině některého z rodičů nějaká dědičná choroba, je vhodné navštívit genetickou poradnu. Tam vyhodnotí stupeň rizika.

Ženy, které pracují na místě, spojeném s riziky pro zdraví maminky i dítěte (např. s chemikáliemi, anestetiky nebo rentgenovými paprsky), by se měly pokusit najít bezpečnější práci ještě před tím, než otěhotní. Rovněž práce, kde je nutností tahat těžká břemena, není pro nastávající maminku vhodná.

Dále by se žena, která chce otěhotnět, měla zaměřit na vyváženou stravu, jíst dostatek vitaminů a živin, vhodně se pohybovat a pokud má nějaké výkyvy ve váze, pokusit se je srovnat co nejblíže k normálu. Normální váha je, když od výšky v centimetrech odečtete stovka.

Důležitost příprav

A proč jsou všechny tyto přípravy tak důležité? Protože vývoj dítěte může být nejvíce ovlivněn během několika prvních týdnů. To znamená v době, kdy žena ještě mnohdy netuší, že je těhotná. Proto by se měla udržovat v kondici, zdravě jíst a vyvarovat se alkoholu a kouření.

Zdroj

kniha – Elizabeth Fenwicková,Velká kniha o matce a dítěti – vydal Perfekt – rok 2006


Leave a Reply