Posted on

6.měsíc – masozeleninový příkrm, v poledne dokojit asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání kojení může být řeč až tak za 2 -3 měsíce). Začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce – průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh. Pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky. V nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim). Za 14 dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině – drůbeží, později i červené. Vhodné je kuře, králík, krůta, telecí, vepřové nebo hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli!

7. měsíc – přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10:00 hod.). Jablko, banán, hrozny (jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky – vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko (dět. výživa). Nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme různé druhy i mixovat dohromady. Ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny). 

8. měsíc – přidáváme mléčnou svačinu odpoledne (cca 16:00 hod.). Mléčná svačina je kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Activia  Bifidus). Tvaroh – pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.

 9. měsíc – začíná lepek (ale nemusí) – piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík, může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku – bez slupek. Může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) – už od 6 měsíce. Pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) – namazat. V poledne 2 chody – polévka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou…)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík.

10, 11, 12 měsíc – téměř vše

Dítě nesmí do 1 roku –  sůl, cukr (může hroznový – glukopur, v ovoci), vaječný bílek, ryby, citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce), ořechy – jakékoliv, kakao – do 3 let, i čokoláda, luštěniny, zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.

Od 1 roku mohou solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusí, klidně až do 3 let věku. Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů.

Závěrem – vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)

 

 

Leave a Reply