Posted on

Patříte k ženám, které v dohledné době plánují miminko, nebo již jste těhotná? Pak vás jistě bude zajímat, jaké změny (a to nejenom ty vnější) probíhají ve vašem těle, jak se vyvíjí vaše dítě, na co se v dohledné době máte psychicky a především fyzicky připravit.

Těhotenství je význačným obdobím v životě ženy, která svým aktivním přístupem může zásadním způsobem přispět k optimálnímu vývoji svého dítěte. Dříve, než se rozhodnete s partnerem počít potomka, zkuste se oprostit stresových situací, doplňte svůj jídelníček o přísun vitamínů, především pak vitamínu B, který je obsažen zvláště v salátech a rozmanitých druzích zelené zeleniny (zvýšený přísun kyseliny listové napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu). Budoucí matka by měla přestat kouřit (zároveň se vyhýbat zakouřenému prostředí, jež negativně působí nejen na ni samotnou, ale i na plod), vyvarovat se alkoholu a samozřejmě také užívání omamných látek. Z ryze preventivních důvodů se rovněž doporučuje (a to především v zimních měsících) vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí, a tedy i případných infekcí.

K otěhotnění (těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace) dochází zpravidla v polovině menstruačního cyklu. Proto ošetřující lékař při určení týdne těhotenství připočítává dva týdny. Těhotenství trvá čtyřicet týdnů, což odpovídá desíti lunárním a devíti kalendářním měsícům, a člení se na tři části, označované jako trimestry. Již v průběhu prvních dvou týdnů se v ženském těle dějí zásadní změny. V rodidlech se tvoří nová sliznice, schopná přijmout oplodněné vajíčko. Těhotenství nic nebrání v cestě.

Průvodce těhotenstvím – týden po týdnu: 3. týden

Leave a Reply