Posted on

Suroviny:

350g listového těsta, 120g šunky, 100 ml kysané smetany, 1 vejce + 1 žloutek, 120 g tvrdého sýra (primátor, emmentál), 1 lžíce česrtvého estragonu, nadrobno nasekaného, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř.

Postup:

Kombinace šunky, rozehřátého sýra a vroucí smetany je mezi obyvateli alpských strání oblíbená pro svou jedinečnou schopnost dodat tělu potřebnou energii a duši pocit hřejivé útulnosti. Je-li tato trojkombinace navíc pořádně zabalena do řádně propečeného, nadýchaného těsta, šíří kolem sebe závratně libá vůně, která ve vašich hostech vzbudí touhu neprodleně tento skvost ochutnat.

Troubu prohřejeme na 200 °C . Sýr nastrouháme a šunku nakrájíme na malé kostičky. V misce promícháme sýr se šunkou, přidáme rozšlehané vejce, kysanou smetanu a estragon. Mírně osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.

Listové těsto rozválíme na tenkou placku a vykrojíme 12 koleček o průměru asi 8 cm. Doprostřed každého kolečka naneseme přiměřené množství náplně, těsto přeložíme a okraje pevně stiskneme k sobě. Taštičky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a jejich povrch potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou studené vody. Pečeme asi 20 minut dozlatovaa ještě teplé servírujeme.

Tento a ještě mnoho skvělých receptů na jednohubky najdete v knize:  Zemanová V.: Gurmánské jednohubky, Grada, Praha 2010

Leave a Reply