Posted on

Popis byliny:

Jedná se o keř drobnějšího vzrůstu, kde na jeho červenohnědých větvičkách vyrůstají trny a vejčité listy. Hloh kvete bíle a zdálky jej poznáte podle typické aromatické, pro nos až nepříjemné vůně. Plodem je pak červená malvice.

Sbíraná část a období:

Sbíráme květ na rozmezí května až června, anebo květ s listem v období května. Na přelomu září a října můžeme sbírat dokonce i plod.

Způsob sběru, sušení a uchování:

a) U květu: Sbíráme pouze rozkvetlé květy se stopkami. Překvetlé květy nesbíráme! Sušíme je, ostatně jako většinu bylin, na vzdušném a stinném místě. U umělého sušení nepřekračujeme teplotu 35°C. Dobře usušené květy poznáme podle nažloutlé barvy a stejně jako u černého bezu nesmí být květy nahnědlé. Skladujeme na suchém místě, nejlépe v papírových pytlích.

b) Listy s květenstvím: Sbíráme na začátku rozkvětu. Otrháváme celé vrcholy mladých větviček bez dřevnatých částí. Sušíme a skladujeme stejně jako u samotného květu.

c) Plod: Sbíráme pouze zralé, červené plody. Sušíme umělým teplem nejvýše však do 70°C. Dobře usušené plody mají tmavou, červenohnědou barvu a jsou tvrdé (cinkají jako hrášek určený k setí). Skladujeme v dobře uzavřených nádobách.

Léčivé účinky:

Svými léčivými účinky bývá nazýván jako srdeční tonikum a sedativum, neboť rozšiřuje věnčité tepny, snižuje vysoký krevní tlak a hlavně zlepšuje činnost srdce. Často bývá doporučován lidem, kteří prošli záchvatem mrtvice, trpí na vysoký krevní tlak či se potýkají s tloušťkou. Dále jej lze užívat i v počátcích při kornatění tepen. Hloh lze také použít při nespavosti či ledvinových kamenech.

Ale pozor! Před užitím hlohu obecného se raději poraďte s lékařem. Sice není tato bylinka jedovatá, ale dlouhodobé pití čaje z hlohu nebo v jiných čajových směsích, může docházet k poruchám krevního tlaku.

Čaj z hlohového květu

Dvě čajové lžičky sušených květů krátce povaříme v 200 ml vody. Necháme přibližně 10 minut louhovat, a poté přecedíme. Pijeme po jednom vychlazeném šálku čaje ráno i večer.

Hložinkový čaj (čaj z plodu)

Dvě polévkové lžíce usušených plodů vaříme 10 minut v 500 ml vody. Poté přecedíme a pijeme dva šálky vychladlého čaje denně tj. ráno a večer.

Použité zdroje: Obrázek z knihy “Malý herbář léčivých rostlin” od Ing. Václava Krejčíka a Dagmar Černé, vydalo nakladatelství AVICENUM – zdravotnické nakladatelství n.p. v Praze roku 1973

 

 

 

 

Leave a Reply