diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Jablečný pudink se špaldovými piškoty

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Suroviny:

10 mističek nebo 1 dortová forma

1 kg očištěných jablek (nebo 800 g jablek a 200 g banánů)

0,75 l jablečného moštu

2 vanilkové pudinky s pravou vanilkou

1–2 lžíce citronové šťávy

1 lžička vanilky

dle druhu jablek na doslazení cca 1–3 lžíce agáve nebo medu

2 sáčky špaldových piškotů

 

  1. Očištěná jablka nakrájejte na čtvrtky a vařte v 0,5 litru moštu cca 10–15 minut do úplného změknutí jablek. Když jsou jablka měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Pokud nejste líní a nakrájíte jablka na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat, sama se mícháním rozvaří.
  2. Mezitím si rozmíchejte pudinkové prášky ve zbývajícím 1/4 litru moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a pořádně metlou míchejte. Nepřestávejte míchat ani po zhoustnutí a chvilku povařte.
  3. Vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset dosladit agáve sirupem nebo medem. Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký.
  4. Pokud chcete použít banány, které dají pudinku báječnou příchuť (já je většinou používám, když dělám pudinkový dort), rozmačkejte je s trošičkou citronové šťávy a na konec je vmíchejte do uvařeného pudinku.
  5. Nalijte do mističek, ve kterých máte naházených několik piškotů nebo použijte dortovou formu, na dno vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit. Servírujte buď samotné, nebo dort můžete ozdobit šlehačkou.

 

OBMĚNA:

ZDRAVOTNÍ BOMBY NEJEN PRO DĚTI

Místo pudinku můžete použít kuzu nebo agar (o jejich léčivých účincích na straně 296 a 311)

PUDINK S KUZU – Kuzu je poměrně drahé, proto ho používám, pouze když dělám pudink jen v menším množství, když je Natálka nemocná nebo nachlazená. Na 3 misky pudinku dám vařit 250 g očištěných jablek, 150 ml moštu. V dalších 50 ml moštu rozmíchám 2 lžíce (cca 15 g) kuzu a při stálém míchání povařím několik minut. Konzistence je o trošičku řidší než pudink. Pro opravdu stejnou hustotu jako pudink použijte jen 150 ml moštu.

JABLEČNÉ MISTIČKY S AGAREM – Vařte 250 g očištěných jablek a 0,5 litru moštu 5 minut, přidejte 3 lžíce agaru a špetku skořice a povařte ještě 3–5 minut, aby jablka byla měkká. Nalijte do 4 mističek a nechte zatuhnout. Pokud byste chtěli, aby se mističky daly vyklopit, dejte agaru 4 lžíce. Ztuhlé želé se dá i rozmixovat a získáte báječné pyré.

Čerpáno z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press

Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz

Přečtěte si také:

  • Pohanková kaše s kuřecím masem a zeleninouPohanková kaše s kuřecím masem a zeleninou Suroviny: 3 lžíce pohanky lámanky, kousek kuřecího masa, 1 mrkev, 3 růžičky brokolice, 1 malý brambor, pár kapek olivového oleje, kojenecká voda Postup: Do hrnce dáme nadrobno […]
  • Jahodový receptář pro každéhoJahodový receptář pro každého Máte rádi jahody? Hledáte stále nové a nové recepty, jak zpracovat toto výtečné ovoce? Nebaví Vás hledat po různých kuchařkách a internetových stránkách? Redakce internetového magazínu o […]
  • Kynuté koláčky s tvarohem a povidlyKynuté koláčky s tvarohem a povidly Suroviny: 1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu, […]
  • MazanecMazanec Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu […]
  • Speciál o vaření a zdravé výživě je tu!!Speciál o vaření a zdravé výživě je tu!! Vaříte rádi, hledáte stále inspiraci? Chcete vařit z dostupných potravin, klasická česká jídla, ale občas si dáte jáhly, cizrnu nebo červenou čočku? Nebaví Vás pročítat různé internetové […]
  • Jidáše – tradiční velikonoční pečivoJidáše – tradiční velikonoční pečivo Tento druh pečiva se podle velikonční tradice peče na Zelený čtvrtek. Dělají se různé tvary a po upečení se maže medem. Co k tomu potřebujete? 500 g hladké mouky, 50 g droždí, 1 lžíce […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.