Posted on

Positivní přístup k živé stravě se doporučuje před nástupem do gravidity. Žena si musí vytvořit dostatečnou zásobu důležitých látek a připravit své tělo pro další život. Jen vhodné podmínky zajistí bezproblémový vývoj miminka. Pestrá strava, nekolísavá hmotnost a vitalita je hlavním předpokladem pro bezpečný domov. Prastaré rčení vypovídá. „Jaké je zdraví ženy před početím, takové bude i čerstvě narozeného.“

Výživa přímo ovlivňuje vývoj plodu. Je důležité dbát na kvalitní a vyvážený jídelníček. Placenta funguje jako most mezi vnějším a vnitřním světem. Prochází přes ni látky prospěšné, ale i ty škodlivé.  Vyvarujte se těžkých kovů, alkoholu, plísní a nadměrného množství chemických látek obsažených v lécích. Hmotnost maminky je důležitým kritériem, které se nesmí odstavovat na druhou kolej. Ta ideální se pohybuje mezi 18,5 – 25 Kg/m².

Hmotnost si velmi snadno pohlídáme kvalitním jídelníčkem, který bude obsahovat velké množství zeleniny a ovoce. Důležitá je kyselina listová, vápník, jód, vitamin D, železo. Nebojte se svůj stůl obohatit čerstvými plody, alespoň třikrát denně. Úpravě se meze nekladou, jen je důležité ponechat i část syrové dávky.

Nezapomínejte na ovoce a zeleninu – 3. díl

One Reply to “Nezapomínejte na ovoce a zeleninu – 2. díl”

Leave a Reply