Posted on

Plánujete otěhotnět? Víte jak získat z potravy dostatečné množství nenasycených mastných kyselin a proč si je miminko neumí samo v těle vytvořit? Jsou jediným zdrojem nenasycených mastných kyselin ryby a vy je nemáte ráda? Jste-li kuřačka nebo milovnice kávy, hlídáte si hladinu železa ve vašem těle? Jste vegetariánka a myslíte si, že špenát je tou pravou potravinou, která doplní vaši hladinu železa v těle?

Nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdárný vývoj nervové soustavy. Příjem těchto látek v prekoncepčním období (období před otěhotněním ženy) zajišťuje zejména  bezchybný vývoj neurovizuálních funkcí u plodu a nekomplikovaný průběh těhotenství . Nenasycené mastné kyseliny jako nezbytná součást prekoncepční výživy snižují riziko předčasného porodu, těhotenské eklampsie a nízké porodní hmotnosti.

Plod je zcela závislý na přísunu nenasycených mastných kyselin z těla matky. V nejnovějších výzkumech bylo na základě výsledků podpořeno riziko jejich nedostatečného přesunu z matky na plod v situacích, kdy jich má matka nedostatečnou zásobu. Tyto stavy můžou nastat u žen vegetariánek či veganek, které důsledně nesledují složení potravy a obsah nenasycených mastných kyselin. Stav se může zhoršit s každým dalším těhotenstvím, zejména následují-li těhotenství rychle po sobě a matka nestačí obnovit své rezervy.

Nenasycené mastné kyseliny jsou nedílnou součástí každé buňky. Jde o látky esenciální, které si lidský organismus neumí sám vytvořit a musí je tedy přijímat z potravy. Dělíme je na omega -6 nenasycené mastné kyseliny, z nichž nejvýznamnější je kyselina arachidonová, a omega-3 nenasycené mastné kyseliny, z nichž hlavní význam má kyselina dokosahexaeonová.

V dietě žen před otěhotněním je zdůrazňován především příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Doporučená denní dávka pro kyselinu dokosahexaeonovou kyselinu je 300 mg. Hlavním zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou mořské ryby (makrela, pstruh, losos, sleď), lněné semínko, vlašské ořechy. Omega-6 nenasycené mastné kyseliny najdeme v rostlinných olejích, semenech, libovém masu, žloutku a ve vlašském ořechu.

Pro dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin v prekoncepčním období je třeba:

  1. zařadit do jídelníčku minimálně dva rybí pokrmy týdně, nebo
  2. pravidelně konzumovat rybí tuk a nebo
  3. konzumovat potraviny obohacené o nenasycené mastné kyseliny.

Mnoho žen před těhotenstvím přijímá ve své stravě nedostatečné množství železa. Existují ještě další faktory, které vstřebávání a využití železa z přijaté potravy dále snižují. Je-li nastávající maminka častá konzumentka kávy, čaje a dalších kofeinových nápojů, nedostatek železa se ještě prohlubuje, neboť železa přijaté v potravě se díky kofeinu hůře využije. Trpí-li žena při pravidelném menstruaci větším krvácením, i to může vést k deficitu železa. Deficit se poté může projevit jako mírný a nebo jako těžký deficit ve formě sideropenické anémie. V České republice je asi 10 % žen v plodném věku anemických, ale až 35 % trpí latentní sideropenií (anémie z nedostatku železa bez viditelných příznaků). K rizikovým skupinám žen patří vegetariánky, ženy s podprůměrnou hmotností, nedostatkem vitamínu C v potravě, ženy s nadměrným krvácením během menstruace a ženy po mnohočetných těhotenstvích.

Nedostatek železa v těhotenství odráží stav zásob železa ženy před otěhotněním  a ohrožuje zdraví těhotné ženy. Ohrožen je ale také zdravotní stav novorozence, protože nedostatkem železa se zvyšuje riziko možného postižení vývoje plodu a novorozence. U těhotných žen se sideropenií (anémie z nedostatku železa) platí během prvních dvou trimestrů gravidity dvojnásobně větší riziko  předčasného porodu a až trojnásobně zvýšené riziko potratu a nízké porodní hmotnosti novorozence.

V rámci prevence se ženám v prekoncepčním období doporučuje doplněk železa v denní dávce 60-120 mg, a to formou:

  1. konzumace potravin bohatých na obsah železa (vhodné je doplnit je o potraviny s látkami podporujícími vstřebávání železa, např. vitamín C)
  2. suplementace železa pomocí přípravků (vhodné jsou kombinované přípravky železa a kyseliny listové)

U žen, které plánují otěhotnění, je žádoucí pravidelně sledovat stav železa při odběrech krve, protože lehčí formy deficitu železa jsou často bez viditelných příznaků.

Zdrojem  železa jsou vnitřnosti a maso, vejce, obilniny, pivní kvasnice, čočka, hrách, meruňky, hlávkový salát, ořechy, mák a také špenát. U špenátu se ale díky vazbě na oxaláty snižuje jeho využití. Špenát obsahuje železo v trojmocné formě a by mohlo být využito, musí být převedeno do dvojmocné formy. Protože ale rychle oxiduje zpět do trojmocné formy, je dobré k němu konzumovat potraviny s vysokým obsahem vitamínu C, který brání oxidaci a napomáhá lepšímu využití železa ze špenátu.

Zdroj:

  1. Ingrid B. Helland, MD, Lars Smith, PhD, Kristin Saarem, PhD, Ola D. Saugstad, MD, PhD, Christian A. Drevon, MD, PhD.Maternal Supplementation With Very-Long-Chain n-3 Fatty Acids During Pregnancy and Lactation Augments Children’s IQ at 4 Years of Age. Pediatrics Vol. 111 No. 1 January 1, 2003 pp. e39 -e44
  2. Hornstra G. Essential fatty acids in mothers and their neonates. Am J Clin Nutr.2000;71(5 suppl) :1262S– 1269S
  3. Hronek M., Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení
  4. Keller U., Meier R., Bertoli S., Klinická výživa, Scientia medica
  5. Debra L. Bogen, Anne K. Duggan, George J. Dover and Modena H. Wilson. Screening for Iron Deficiency Anemia by Dietary History in a High-Risk Population. Pediatrics 2000;

 

Leave a Reply