Posted on

V  tomto období se miminko kromě hlavy, naučí ovládat i svoje záda. Snaží se s vaší pomocí posadit. Vsedě umí udržet hlavičku, ještě ne na delší dobu.

Když leží na bříšku, ohne kolena a překulí se na záda, zdvihne hlavičku a podepře se rukama. Většina dětí se už umí přetočit z lehu na břiše na jeden bok, některé se dokonce přetočí ze zad na bříško.

Je schopné si vzít do ruky předmět, hraje si se svými ručičkami, spojuje a ohýbá. Strká je neustále do pusy, protože mu to přináší potěšení a uklidňuje ho to. Všechno, co drží v ruce si dává do úst, proto by všechny hračky, které má dítě na hraní měly být hygienické a bezpečné. Tento proces je zcela normální, proto to dítěti nezakazujte. 

Velice vhodnou hračkou pro toto období je hrazdička s různě zavěšenými, barevnými hračkami,  které mohou vydávat i různé zvuky a melodie.

Dítě se sice rodí s velice vyvinutou potřebou kontaktu s matkou, ale vytvoření tohoto citového pouta  je procesem postupným a je ukončen až v několika měsících věku dítěte. Vztah matky k dítěti, poskytuje miminku lásku a bezpečí, které potřebuje pro svůj zdravý vývoj.

V této době se  miminko začíná učit pít z hrnečku nebo z lahve. Zhruba za dva měsíce mu vaše mléko samotné nebude stačit, tak je dobré ho pomalu připravit i na další příkrmy. V tomto období už klidně můžete u miminka najít první zoubek.

V tomto období již také hůře snáší samotu, proto se mu maximálně věnujte, pocítí, že s Vámi má právě tu potřebnou lásku a bezpečí.

Ošetřující lékař Vás bude informovat o dalším potřebném očkování.

Pátý měsíc života

Leave a Reply