Posted on

Léto je tady! Ve městě je dusno, prach a horko k nevydržení a chce se vám jet někam do zeleně nebo k moři. Partner také nechce trávit dovolenou doma, možná už dokonce stahuje mapy andských států nebo shání víza do Vietnamu. Jenže letos bude pár věcí jinak. Čekáte miminko.

I když těhotenství není nemoc a cítíte se dobře, přesto asi tušíte, že nebudete moci jet kamkoli a provozovat bez omezení jakékoliv aktivity. Jste-li ale zdravá, nemusíte trávit dovolenou doma na balkoně. Přečtěte si jednoduchá doporučení čeho se na cestách vyvarovat a nebojte se, i po vyloučení všech rizikových aktivit zbývá ještě obrovská spousta možností jak a kam cestovat, abyste si s partnerem tu poslední dovolenou ve dvou užili.

Jak dovolenou načasovat

Ideální je, máte-li možnost dovolenou plánovat. Rovnou si řekněme, že je pro ni nejvhodnější období druhý trimestr. Začátek těhotenství bývá spojený s nevolnostmi, které by vám pravděpodobně nedovolily prožít volné dny v dostatečné pohodě. K tomu přičtěme, že do tohoto období spadá statisticky nejvyšší počet nutných návštěv lékaře.

Konec těhotenství je zase spojen s nepohodlím plynoucím z rostoucího bříška a také je třeba mít na paměti, že kdykoli po 36. týdnu může zcela přirozeně nastat porod. Navíc cestování v pokročilém stádiu těhotenství moc nepřejí ani pojišťovny a aerolinky, jak se dočtete dále.

 

Do svých plánů zasvěťte i lékaře

Váš gynekolog se zřejmě při kontrole před létem zeptá sám, kam máte o prázdninách namířeno. Přiznejte po pravdě, co byste ráda absolvovala a ptejte se, zda vaše plány schvaluje. Velmi záleží na tom, zda vaše těhotenství probíhá normálně, či zda je rizikové a i v případě zdravých žen hraje roli, na které období těhotenství dovolená zrovna připadne. Nechte si od lékaře poradit, jaké aktivity pro vás jsou vhodné a jaké nikoliv a jeho názor v každém případě respektujte. Je-li vaše těhotenství rizikové, pravděpodobně vám bude cestování rozmlouvat. Není důvod být z toho příliš smutná. Za pár týdnů se ve vašem životě všechno změní a už teď přece zakládáte na to, aby to byla změna šťastná a k lepšímu.

 

Důležité je pojištění

Před jakoukoliv cestou do zahraničí uzavřete cestovní pojištění pro těhotné. Běžně se vztahuje na ženy v nerizikovém těhotenství do 24. ev. 26. týdne, u Kooperativy dokonce do 30. týdne těhotenství, resp. do 10 týdnů před předpokládaným termínem porodu. Znamená to, že vám budou hrazeny případné náklady na lékařské ošetření při nečekaných komplikacích, při nichž budete v ohrožení vy, nebo nenarozené miminko.

 

Cestování autem nebo vlakem

A teď už vlastní cesta. Během ní bude velmi důležité vaše pohodlí. Cesta autem má tu výhodu, že je možné kdykoli zastavit a krátce se protáhnout na čerstvém vzduchu, případně odskočit na toaletu. Není totiž žádoucí zanedbat pitný režim, mohlo by to způsobit zpomalení placentárního oběhu. Je vhodné rozšířit výbavu o speciální těhotenský pás do auta, jehož funkcí je udržet spodní popruh pod bříškem za každých okolností. Z crashtestů totiž plyne, že spodní popruh se při nárazu vždy posune směrem nahoru a to pro vás není bezpečné.

Krátké procházky a protažení nejsou problém ani ve vlaku, kde jsou širší uličky a jízda je hladká a plynulá.

 

A co letadlo? Je to bezpečné?

Letadlem na dovolenou pochopitelně také můžete. Pro zdravou ženu je to zcela bezpečné, i když je létání spojené s řadou pověr. Přečtěte si, jak se věci doopravdy mají. Pro hladký průběh letu stačí dodržet pár jednoduchých zásad.

Sami letečtí přepravci mají definovaná pravidla pro cestování nastávajících maminek. Nebývá problém s létáním do cca 35. týdne těhotenství (u vícečetného těhotenství do 28. týdne), přičemž letecká společnost může požadovat písemné svolení lékaře s letem, nebo těhotenský průkaz. Každá letecká společnost má toto ošetřeno ve svých přepravních podmínkách a ty se mohou vzájemně lišit, určitě se s nimi seznamte s předstihem.

 

Už při odbavení procházíme magnetometrickou kontrolou, které se některé maminky obávají. To je ale zbytečné, kontrola matku ani plod neovlivní.

Při dlouhém sezení bez pohybu může hrozit žilní trombóza. V kabině letadla je totiž udržován nižší tlak vzduchu, než je na zemi, s tím je spojeno menší množství kyslíku ve vzduchu a vzduch je také sušší. Vlivem těchto okolností dochází k rozšíření žilních průsvitů a zpomalení krevního oběhu v řečišti. Nemusíte se bát, všechny parametry jsou pro matku i plod bezpečné, jen je potřeba se z preventivních důvodů co 20 minut krátce projít a protáhnout. Vyberte si proto sedadlo do uličky, máte-li tu možnost.

Ze stejných důvodů si na cestu přibalte i stahovací punčochy.

Ženám, které měly žilní potíže už před otěhotněním, nebo berou léky působící proti krevní srážlivosti, může lékař před dlouhým letem (delším než 4 hodiny) preventivně předepsat tzv. nízkomolekulární heparin, ten neprostupuje placentou a je tedy naprosto bezpečný.

 

Jak vybrat destinaci

K tomu nejdůležitějšímu se dostáváme až na konci: kam můžete bez starostí a kam byste jezdit neměla?

I když jste třeba sportovkyně zvyklá zkoumat bílá místa v mapách, teď bude pro vás vhodnější volit místa spíše v civilizaci, na dojezd od lékařského zařízení. I mimo Evropu je takových resortů s dostupnou péčí na vysoké úrovni celá řada, například v Thajsku, Dominikánské republice, nebo v tolik módní Dubaji.

Vždy se předem informujte, jaká je aktuální epidemiologická situace v daném místě. Lékaři důrazně varují před cestami do zemí, kde hrozí onemocnění žloutenkou, malárií a žlutou zimnicí, protože očkování proti těmto nemocem se v těhotenství nedoporučuje. Výjimkou by snad mohlo být jen pokud cestujete často a máte proto imunitu z předchozí doby.

V těhotenství není vhodný ani pobyt ve vysokých nadmořských výškách nad 2500 m.

 

Hraje roli i aktuální počasí. Vyhněte se raději přílišnému horku, přehřátí organismu by mohlo být nebezpečné. Na slunci používejte krémy s vysokým UV faktorem, těhotenská pleť má totiž sklony k tvorbě tzv. chloasma, pigmentových skvrn.

A na okraj: dobrou službu udělá vhodný oděv. Klobouk s širokou krempou chrání před sluncem, dlouhé nohavice a rukávy před komáry.

 

Doporučené aktivity

Nejlépe vám budou dělat dlouhé procházky na čerstvém vzduchu, plavání v čisté vodě spojené eventuelně se šnorchlováním. Co se sportů týče, osvědčené jsou jóga nebo pilates.

A nemějte strach, že byste snad jako sportovkyně vyšla z formy na vždycky. Za pár měsíců vezmete batole do nosítka a žádné překážky už vašemu dobrodružství v cestě stát nebudou. Mimochodem víte, že můžete mít cestovní pojištění pro děti do 6 let zdarma?

Leave a Reply