Posted on

Plod ve 28. týdnu těhotenství má přibližně 85% šanci na přežití, pokud se narodí předčasně. Předčasný porod by však pro děťátko znamenal ještě mnoho problémů, jelikož plod je ještě nezralý. Hlavně plíce nejsou plně vyvinuty, ale pokud by se nyní miminko narodilo, byly by plíce už schopny (za určité podpory ventilátoru) zásobit tělo kyslíkem.

Vývoj mozku pokračuje rychlým tempem, na mozkové kůře se tvoří záhyby a rýhy, zvětšuje se množství mozkové tkáně. Podle některých průzkumů je dítě v tomto stádiu vývoje již schopno učit se a pamatovat si. Srdce bije rychlostí 150 tepů za minutu. Miminko dokáže cítit bolest a reaguje podobně jako dítě donošené. Začíná řídit teplotu svého těla, tato schopnost se bude ještě dále vyvíjet i po porodu, neboť ani v okamžiku porodu není dokonalá. Velikost plodu je asi 37 cm a váží kolem 0,9 kg.

Začínají se u vás objevovat problémy se spánkem, také se již mohou objevit nepravidelné a nebolestivé kontrakce, které doprovází i ztvrdnutí břicha. Pokud nejsou tyto příznaky častější než 5-10 krát za den, nejedná se o žádný problém. V případě obav je rozumné navštívit lékaře.

Vaše prsa již vytvářejí mlezivo, je to tekutina, která předchází mateřskému mléku. Pokud vám mlezivo uniká, vložte do podprsenky polštářky k tomu určené nebo složenou tkaninu.

Pokud máte zájem, je nejvyšší čas začít navštěvovat předporodní kurz. Tyto kurzy jsou organizovány přímo porodnicemi. Trvají 6-8 týdnů a vede je většinou zkušená porodní asistentka spolupracující s lékařem. Těhotné ženy se zde naučí relaxační a dýchací techniky, seznámí se s různými technikami zvládání porodních bolestí.

Budoucí maminky a jejich doprovod si mohou v některých porodnicích prohlédnout i porodní sál, poporodní oddělení a oddělení šestinedělí. Některé porodnice pořádají i cvičení pro těhotné ženy a jednorázová informativní setkání.

zdroj www.naseporodnice.cz

29. týden těhotenství

Leave a Reply