Posted on

Plod váží ve 29. týdnu těhotenství asi 1 kg a měří 38 cm. Nyní již vyplňuje téměř celou dělohu, obočí a řasy jsou plně vyvinuty, oči, které se mohou otevírat a zavírat, začínají zaostřovat. Vlásky stále rychleji rostou, miminko má více síly, vydatně kope, čímž vás ujišťuje, že je vše v pořádku. Pravděpodobně budete moci nahmatat i zadeček a nohy plodu.
V posledním trimestru vám bude provedeno ultrazvukové vyšetření, kde již bude zřetelně vidět poloha plodu v děloze, poloha placenty a dýchací pohyby plodu.

V tomto období se mohou u vás zhoršit pajizévky (strie), je to důsledek natahování kůže, neboť hlavně vaše bříško se více zvětšuje a pupek vystupuje.

Plod nyní tlačí na břicho a bránici, takže si musíte častěji sednout a odpočinout. Máte pocit, že nezvládáte některé činnosti jako před těhotenstvím? Cítíte se více unavená? Nezoufejte, na tom není nic neobvyklého. Udělejte si více přestávek během dne, váš stav si zaslouží odpočinek a relaxaci, trpíte-li poruchou spánku, odpočívejte každou volnou chvíli.

Jestliže trpíte nějakými zdravotními problémy, budete muset navštěvovat lékaře častěji, než bývá běžné.

Chudokrevnost, nízká hladina červených krvinek nebo krevního barviva, se léčí železnatými preparáty. Pomocí stravy můžete železo doplnit konzumací červeného masa, zelené listové zeleniny, ořechů, luštěnin, celozrnných výrobků.

Infekce ledvin je způsobena bakteriální infekcí, projevuje se častějším bolestivým močením doprovázeným pálením, někdy se objeví i krev v moči. Bolest v zádech, vysoká teplota, nevolnost až zvracení to jsou další nezvratné příznaky a měla byste co nejrychleji vyhledat lékaře.

Také u placenty se mohou objevit různá onemocnění a abnormality.

Placenta praevia (Vcestné lůžko) se objevuje většinou u žen s více dětmi nebo po potratu. Placenta částečně blokuje děložní hrdlo. Tlak způsobený plodem může vyvolat nebolestivý krvavý výtok. Je třeba ihned informovat lékaře, někdy je nutné zůstat již v porodnici až do konce těhotenství, také porod může proběhnout císařským řezem.

Nedostatečnost placenty se projeví špatným zásobením plodu živinami, ten pak roste pomaleji. Musí se udělat rozbor moči, aby se zjistilo, zda není nutné vyvolat porod uměle z důvodu zhoršení zdraví plodu. Mnohdy stačí nastavit klidový režim, čímž se zlepší tok krve z placenty k plodu.

Abrupce placenty znamená, že se část placenty uvolní od stěny dělohy, nastane krvácení doprovázené bolestí v břiše. Je nutné okamžitě přivolat lékaře. Pokud se uvolní jen malá část placenty, postačí většinou klid na lůžku až do úplného zastavení krvácení. Kdyby se však uvolnila větší část placenty, byl by váš plod ochuzen o výživné látky a nezbytný kyslík. V tomto případě je nezbytná transfúze krve a mnohdy to vede k porodu císařským řezem.

zdroj www.naseporodnice.cz

30. týden těhotenství

Leave a Reply