Posted on

Změny vaší postavy začínají být evidentní, s čímž souvisí i řada problémů. Třebaže o mnohých zde již byla zmínka (např. pálení žáhy), přidávají se další. Změny těžiště těla vedou ke vzniku křečových žil či podněcují křeče v rukách i nohách. Pokud těmito problémy trpíte, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. S největší pravděpodobností vám doporučí magnesium, jehož pravidelné užívání by tyto obtíže mělo podstatně zmírnit.

Miminko nyní váží bezmála kilogram a měří kolem 36 centimetrů. Následující týdny se budou v jeho životě nést především ve znamení přibývání na váze. Nicméně i nadále dochází k vývoji mozku, dítě je s to se učit a pamatovat si. Zároveň se vyvíjí plíce, především se zvyšuje počet plicních  sklípků i cév. Ačkoliv plíce stále nejsou zcela vyvinuty, v případě, že by nastal předčasný porod, dítě by bylo ze strany lékařů, především pak řady přístrojů, zachráněno.

Je možné, že právě v tomto týdnu těhotenství zamíříte na OGTT test (orální glukózo-toleranční test). Tento test může odhalit skryté onemocnění cukrovkou. Třebaže i o tomto testu kolují hrůzné zvěsti, není se čeho obávat. Princip spočívá ve vypití roztoku glukózy nalačno a následném vyšetření hladiny cukru v krvi (a to hodinu a dvě hodiny po vypití roztoku). Na výši hladiny cukru v krvi nemá vliv příjem kalorií jako spíše věk, hmotnost, genetické dispozice apod.

Průvodce těhotenstvím – týden po týdnu: 28. týden

Leave a Reply