Posted on

V desátém měsíci života si děťátko hlavně stále více osvojuje lezení a tím připravuje se na chůzi. Některé děti nemají potřebu lézt po čtyřech, neboť se naučily plazit tak šikovně a rychle, že začnou rovnou chodit. S vaší pomocí se umí dítě vytáhnout do stoje a dokáže i několik vteřin samo stát. Také se začíná pohybovat drobnými krůčky do strany kolem nábytku a jakmile nabírá na jistotě, začne chodit za jednu ruku.

V tomto měsíci života si chce dítě stále hrát. Třeba na schovávanou, na honičku, napodobuje hříčky, které mu předvádíte a  škádlí se s Vámi. Také strká různé předměty do dutin a otvorů, které najde. Zajímají ho všechny věci, zkoumá kde co je, co to dovede dělat, kde je co ukryté. Dokonce umí i odkutálet míč směrem k druhé osobě. V této době můžete dítě naučit hrát i různé hry ve vodě, také  říkanky, básničky, zpívání písniček a vyprávění pohádek dovede v dítěti vyvolat obrovskou radost. 

A také již  nastává doba, kdy by měla být při výchově nastolena určitá disciplína. V tomto věku dítěte to ale neznamená zavést přísná pravidla a fyzické tresty, ale vysvětlit a vést dítě k pochopení toho, co je správné a co je naopak špatné. Dítě fyzicky v žádném případě netrestejte. Učili byste ho násilí, naopak tím, že dítěti vysvětlíte a na příkladech seznámíte s pojmem zla a dobra, vychováváte z něho citlivého a chápavého člověka.

Důležité na dítě často mluvit. Ačkoliv ještě není schopno samo tvořit slova, jednoduchým slovům, která mu objasníte, rozumí. Častým opakováním slov se naučí chápat význam slov a naučí se je opakovat. Většina dětí chápe slovo “ne”, ale ne vždy poslechne. Některé děti řeknou jedna nebo dvě smysluplná slova, většinou je to “máma”, “táta”, “bafbaf”.

Dítě již také může umět držet hrneček s otvorem a napít se z něho. Aby na sebe upoutalo pozornost cíleně křičí, směje se a pláče. Dokáže se již soustředit na více než jen jednu věc.

I když ještě kojíte a mateřské mléko dítě ještě potřebuje, můžete do jídelníčku zařadit další nové věci, jako jsou např. jogurty, žloutek nebo dětské kaše.

Jedenáctý měsíc života

Leave a Reply