Posted on

Vaše miminko

Podívejte se, co se ve vývoji vašeho miminka stalo během minulého týdne.
Teď už kdykoli. Vaše miminko je už donošené, a to i přes to, že vám do termínu porodu zbývají ještě dva týdny. 85% miminek se narodí v období buď dvou týdnů před termínem porodu nebo dvou týdnů po tomto datu. Porodíte tedy s největší pravděpodobností někdy v průběhu následujících 4 týdnů. Neznamená to však, že byste měla všeho nechat a jen čekat, až porod začne. Vaše maličké se klidně mohlo rozhodnout, že si dá trochu na čas.

Změny na povrchu. Zatímco vy čekáte na první příznaky začínajícího porodu, vaše miminko se zbavuje chmýří, jemných chloupků, které mu po několik měsíců pokrývaly tělo. Možná mu při narození ještě trocha chmýří zbude na ramínkách, čelíčku a krčku. Také se mu bude ztrácet většina mázku (když ne všechen), mazlavé substance podobné vosku, která chránila jeho pokožku před účinky plodové vody.

Odpadové hospodářství. Co se ale děje s odloupaným mázkem a chmýřím? Část se dostane do střev miminka, kde se stane součástí smolky. Smolka (meconium) je zelenočerná hmota připomínající dehet, kterou děťátko po narození vyloučí jako svou první stolici. Skládá se také z mrtvých buněk, plodové vody a odpadu, který vyloučila játra, slinivka a žlučník vašeho miminka. Ledviny vašeho miminka již také zachytávají nějaké odpadní látky, plně však začnou fungovat až po narození.

Zpomalení. Rychlost růstu vašeho miminka se již zpomaluje, stále však dělá pokroky: jeho délka již asi překročila 50 cm a váží okolo 3 kg.

Buclaté tvářičky
Tato silueta profilu zobrazuje, jak se v několika předcházejících měsících změnily rysy obličeje miminka. Jak mu přibývá tuk, zakulacují se mu tvářičky. Určitě se už nemůžete dočkat, až mu dáte polibek!

Vaše těhotenství

Voda, voda, voda. Jak vaše miminko roste, tlačí vám stále více na močový měchýř, který je nyní zmáčknutý a plochý jako palačinka. Asi musíte chodit na toaletu častěji, než byste si kdy uměla vůbec představit! Určitě to je velice nepohodlné, nepřestávejte však pít vodu a zachovejte si tak organizmus dobře hydratovaný. Mějte vždy po ruce velkou lahev vody, abyste si ušetřila cestu do kuchyně (a nastřádala energii pro výpravy na toaletu).

Vyberte si polohu. Je čas znovu si projít poznámky z předporodního kurzu a promyslet si, v jaké pozici budete chtít rodit. Některým ženám vyhovuje při kontrakcích stát, jiným pomáhá poloha na kolenou s opřenýma rukama. Jiné tráví hodně času v houpacím křesle. Je dobré si již nyní natrénovat různé polohy. Vy ani váš partner si už při samotném porodu nemusíte vzpomenout na všechny možnosti.

Bezpečná cesta domů. Koupili jste už miminku autosedačku? Pokud ne, je čas ji koupit nebo půjčit! Měli byste mít sedačku, která se instaluje do polohy proti směru jízdy – ta zajistí bezpečný převoz vašeho miminka z porodnice domů. Nezapomeňte, že se v předem vypočítaný den rodí jen 5% miminek, takže je určitě lepší plánovat dopředu.

Doporučení odborníků. Až začnete rodit, asi nebudete mít hlad. Pokud byste však potřebovala něco sníst, zvolte něco lehkého.

Leave a Reply