Posted on

Do druhého trimestru vaše dítě vstupuje s délkou 8 cm a váhou zhruba 40 gramů. Ve vztahu k růstu se tělo vyvíjí mnohem rychleji než hlava. V tomto týdnu dochází k jedné významné změně – pokožka se začíná pokrývat velice jemnými chloupky (ty jsou označovány jako lanugo), které obvykle zmizí ještě před narozením (tyto chloupky jsou patrné u dětí předčasně narozených.

Co se týče pravidelných prohlídek – měla byste mít v tomto týdnu za sebou již první ultrazvukové vyšetření, které je velmi důležité z toho důvodu, že kontroluje, zda vaše dítě netrpí některým z vážných problémů, jako je např. Downův syndrom.

Ženy tuto fázi těhotenství vnímají jako velice příjemnou. Váhové přírůstky ještě nejsou natolik velké, že by jim bránily ve fyzické aktivitě, nevolnosti ustoupily (pokud se doposud tak nestalo, informujte svého ošetřujícího lékaře), rovněž spánek je plnohodnotnější. Pokud nejste limitována zdravotními problémy, určitě se můžete oddávat rozmanité fyzické i duševní aktivitě, která bude příznivě působit nejenom na vás, ale také na vaše dítě.

Toto období se jeví jako nejpříhodnější pro řešení praktických záležitostí. Proto pohovořte s partnerem o mateřské dovolené, o způsobu péče o dítě, především pak v případě, že se záhy po porodu chcete navrátit do práce.

Průvodce těhotenstvím – týden po týdnu: 15. týden

Leave a Reply