diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

5 porcí / vegan, bez lepku

3 cibule, nakrájené na měsíčky

3 stroužky česneku, nakrájené na plátky

5 lžic olivového oleje

2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)

1½ l horké vody

2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl nebo dm drogerie)

0,5 kg uvařené cizrny

0,5 kg očištěných brambor nakrájených, na měsíčky nebo kostičky

velká hrst listů mangoldu

sůl a pepř dle chuti

dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu

 

  1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
  2. Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
  3. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
  4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte t dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
  5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

MOJE RADA: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny najednou! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám jednoduché pomazánky (strana 350–352).

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press, Praha 2010

Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz

 

Přečtěte si také:

  • Hrátky s novorozeňátkyHrátky s novorozeňátky Nejlepší hračkou pro své čerstvé miminko jste vy. A tak špulte rty, zvedejte obočí, a široce se usmívejte. Kdo tvrdí, že novorozeňata mají dost starostí s aklimatizací mimo mámino bříško a […]
  • Využití medu v kuchyni, příprava perníčků Využití medu v kuchyni, příprava perníčků Dříve, než se dostal med do naší kuchyně, byl jistě i jídelníčku pravěkých lidí. Med byl vedle ovoce dlouhou dobu jako jediná sladkost, kterou člověk znal a byl jediným sladidlem až do […]
  • Každý je takový, jaké je jeho vychováníKaždý je takový, jaké je jeho vychování První vtisknutí představy utkví nejtrvaleji v mysli. To znamená dětství, u dospělých ráno po spánku nebo vůbec při prvním setkání s věcí. Dítě přichází na svět s omezenou zásobou […]
  • Studie Mámy a práceStudie Mámy a práce O děti do 15 let se v Česku stará víc než čtvrtina lidí v produktivním věku. Je to přes 1,8 milionu lidí. V nadpoloviční většině případů se jedná o děti mladší šesti let. Je tedy poměrně […]
  • Příjem do porodnicePříjem do porodnice Při přijmu do porodnice je natočen kardiotokografický záznam (monitor, CTG, KTG), který zaznamenává to, jak rychle tluče srdíčko plodu, a zároveň umožňuje hodnotit děložní stahy. Během […]
  • Časopis Děti a My – Únor 2012Časopis Děti a My – Únor 2012 Chtěla bych Vás informovat, že únorové číslo časopisu Děti a My je už na stáncích. Čekáte miminko nebo už děti doma máte a chcete si něco zajímavého přečíst? Sáhněte po novém čísle. […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.