diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Jak se vyznat v rybách? Čerstvé jsou nejlepší, nebojte se ale ani konzerv

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Ryby působí blahodárně na mozek i na srdce.

Ryby působí blahodárně na mozek i na srdce.

Ryby jsou nejen velice chutné, ale také zdravé. Mohou být stejně málo kalorické jako třeba kuřecí maso, ale i když mají třeba více tuku, je to spíše ku prospěchu. Rybí tuk totiž svědčí srdci i mozku a nervům. Navíc obsahují mnoho důležitých živin včetně kvalitních bílkovin a také vitaminy, D, A, B12 a jód.
Z hlediska původu se obecně ryby dělí na mořské a sladkovodní. Obecně se dá říci, že pro lidský organismus jsou prospěšnější ty mořské. „Mořské ryby, a to i ty v konzervách, obsahují významné množství omega-3 mastných kyselin, které zlepšují elasticitu cév a snižují viskozitu krve. Tím se výrazně podílejí na snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob,“ upozorňuje Tamara Starnovská, vedoucí nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze.
Důležité je ale i jejich dělení podle způsobu zpracování a dodání. Rozlišit můžeme tři hlavní kategorie: ryby čerstvé, chlazené a mražené a dále zpracované, kam řadíme ryby uzené, marinované i konzervované.

Ryby čerstvé

Čerstvé ryby, tedy pokud se jedná o ryby skutečně čerstvé a ne dodané mražené a následně rozmražené, jsou jednoznačně nejlepší. Čerstvé ryby však podléhají velmi rychle zkáze, takže jsou vhodné k okamžité přípravě jídla nebo domácímu zmražení.
Dostupnost čerstvých ryb není v Česku ještě zcela ideální, ale díky rozšiřování nabídek supermarketů a otvírání drobných specializovaných obchodů se stále zlepšuje. Při jejich koupi však musíte počítat s vyšší cenou, na které se podepisuje, zejména u mořských ryb, jejich poměrně nákladná doprava.

Ryby chlazené a mražené

Zdánlivě se jedná o nejlepší variantu, jak se dostat ke kvalitním, většinou mořským, rybám. Nicméně právě v tom tkví největší rizika tohoto způsobu dodání. Nikdy nelze zcela jistě říci, že zachlazení proběhlo, jak má, a že v průběhu transportu nedošlo k výkyvům teplot.
U mražených ryb je toto riziko kolísání teplot pro konečného spotřebitele zvýšeno ještě možností, že před zmražením je ryba „napuštěna“ vodou, což zvyšuje závěrečnou hmotnost a tedy i cenu. Ryba nám pak při domácím zpracování podstatně změní konzistenci. Pokud však nejsou k dispozici čerstvé ryby, jde při důkladném výběru o vhodnou alternativu.

Ryby dále zpracované

Z této kategorie jsou v Česku populární hlavně uzené a konzervované ryby. U uzených vedou makrely a losos. Při jejich koupi je však potřeba počítat s tím, že uzené ryby mají více tuku (jsou „koncentrovanější“, ztratily větší část vody). Proto je třeba velikost snězené porce přizpůsobit našim potřebám, například snižujeme hmotnost, nebo si chceme nepřibrat.
Stále větší zájem je pak také o různé rybí konzervy. „Díky tepelné úpravě jsou bez konzervantů. Uchovávání v konzervách navíc umožňuje dostat se k různým a často i exotických druhům ryb. Obecně se tak dá říci, že jde o nejjednodušší způsob, jak se u nás ke kvalitním mořským rybám rychle dostat,“ vysvětluje odborník na kvalitu potravin společnosti Hamé Jiří Mikyska.
Co se obliby konzerv týká, tak v Česku vede tuňák, který se stal jednoznačně nejpopulárnější konzervovanou rybou na trhu, následují sardinky a stále oblíbenější jsou třeba i tresčí játra.

Přečtěte si také:

  • Duševní vývoj dítěteDuševní vývoj dítěte Z počátku se dítě dívá na svět jakoby bez zájmu. Teprve koncem prvního měsíce pozoruje maminka, že kojenec začíná otáčet hlavu po světle a předmětech, které se v jeho blízkosti objevují. […]
  • Hrajeme si s dětmi – MyškaHrajeme si s dětmi – Myška Jednoduchá škádlivka pro vaše děťátko. Myši, myši, myška, (Dítě položíme na záda) běžela do bříška. (Prsty běháme dítěti okolo pupíku) Zabloudila do světa, bloudí, […]
  • Historie české perinatologieHistorie české perinatologie Publikace vypovídá o vzniku a vývoji jednoho z oborů medicíny, ve kterém dosáhlo české zdravotnictví pozoruhodných výsledků srovnatelných s úspěchy v této oblasti s nejvyspělejšími zeměmi. […]
  • BorisBoris Svátek: 5.září Domácí podoby: Borek, Boreček, Borja, Borisek Původ: slovanský Význam: bojuj se světem za mír Líbí se Vám toto jméno?
  • Čas prvních příkrmůČas prvních příkrmů První nemléčné příkrmy se doporučují přidávat od 6. měsíce, resp. ne dříve než v 5. měsíci. Nezáleží ani tak na tom, je-li dítě plně kojené, nebo nikoliv, ale spíše na tom, jak prospívá.V […]
  • Epidurální anestezieEpidurální anestezie Je to způsob tlumení bolesti při porodu formou zavedení znecitlivující látky v oblasti bederní páteře. Používá se v případech, kdy je bolest větší než snesitelná. Někdy bývá nezbytná při […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.