diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Ředkvičky ve stravě těhotných, kojících žen, dětí i dospělých

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Ředkvičky patří mezi velice oblíbenou jarní zeleninu. Na pultech obchodů je nacházíme v těchto jarních měsících. Pěstují se různé odrůdy od kulatých, až po protáhlé tvary. Mají sladkou a přitom mírně štiplavou chuť, kterou způsobuje hořčičný olej v ředkvičkách obsažený. Pochází ze zemí Blízkého Východu. Jiní autoři tvrdí, že se původně pěstovaly v Číně a Japonsku. Dnes se ředkvičky pěstují a sklízejí v mírném podnebném pásmu Evropy i Ameriky.  

Jak ředkvičky pěstovat?

Dříve se ředkvičky pěstovaly pouze v jarních měsících, dnes jsou vyšlechtěné odrůdy, které lze pětovat od jara až do podzimu. Děti se s oblibou podílí na výsevu a i sklizni této výtečné zeleniny. Rádi sledují, jak ředkvičky rostou, budou je s vámi i zalévat a později ochutnávat. Lze je vysévat do skleníků od března a později i do záhonků na zahrádce. Vyséváme do řádků vzdálených od sebe 12 až 15 cm, hloubka nesmí přesáhnout 1 – 1,5 cm, při setí lze smíchat s pískem. Ředkvičky jsou vděčné za závlahu. Je dobré zalévat je brzy ráno i večer. Jednotíme je na 2 – 3 cm. Tím jim dáme možnost krásně růst. Můžeme je přikrýt netkanou textilií a tím je chráníme před chladem, škůdci a zkrátíme vegetační dobu o 5 – 8 dnů. Sklízíme za 3 – 6 týdnů. Můžeme vysévat postupně, zajístíme si trvalou sklizeň.

Zdravotní účinky ředkviček

Ředkvičky v sobě obsahují hořčičné oleje, které v lidském organismu působí proti plísním, bakteriím. Rozpouští hleny a čistí nosohltan, působí preventivně proti infekcím. Působí jako prevence proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kamenů. Jsou nízkokalorické, používají se při redukci váhy. Podporují střevní peristaltiku, odstraňují zácpu, jsou účinné proti nadýmání, snižují cholesterol, posilují nervy. Mají protirakovinné účinky. Vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak. Jsou močopudné.

Tato zelenina obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminu C a selenu. Za zmínku rozhodně stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu, kyseliny nikotinové.

Již 6 ředkviček denně postačí, aby se normalizovalo bakteriální osídlení slizinice dutiny ústní, hltanu, žaludku i tenkého střeva.

Jak ředkvičky zpracovávat?

Při nákupu si dejte pozor na jejich vzhled, zda jsou dostatečně křehké a pevné. Povadlé, měkké a příliš velké bulvy vám nebudou chutnat. Jsou totiž tvrdé a štiplavé.

Při jarní sklizni jsou ředkvičky jednou z prvních čerstvých zelenin po dlouhém období zimy, které obohatí naše tělo o řadu cenných látek. Pojídáme je syrové, tvoří součást salátů, pomazánek a předkrmů, nebo tepelně upravené v polévce, či jako příloha k masu. Chystáme-li slavnostnější pohoštění a máme k dispozici ředkvičky, pak je rozhodně využijeme k ozdobě.

Snažíme se ředkvičky nenechávat dlouho nakrájené nebo nastrouhané, protože tak dochází ke ztrátě vitaminů.

Ředkvičky mohou být kontaminovány dusičnany z hnojiv. Dávejte si pozor, jaké bulvičky vybíráte.

Těhotenství, kojení, děti

Ředkvičky patří mezi nadýmavé a alergizující potraviny. V těhotenství vám ředkvičky mohou činit potíže, mohou vás nadýmat. I když jejich zdravotní účinky jsou pro vaše tělo prospěšné, ne každému mohou ředkvičky vyhovovat. V šestinedělí se opravdu vyhněte všem potenciálně nebezpečným potravinám, dráždivým a nadýmavým, mohlo by to způsobit potíže vašemu miminku.

Ředkvičky jsou ideálním jídlem při těhotenské cukrovce.

Ředkvičky a první příkrmy

K přípravě příkrmu se vybírají jen nealergizující potraviny. Hypoalergenní výživu striktně dodržujeme až do 1 roku, hlavně u dětí s výskytem atopické dermatitidy či s vyšším rizikem vzniku alergie.

Mezi potraviny, které je nutné během této doby vynechat, patří:

  • všechny citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve

  • bobulovité ovoce (rybíz, angrešt, jahody, maliny, ostružiny)

  • všechny druhy ořechů, mandle, všechna semínka, mák, fíky, datle

  • med, sladkosti (hlavně bonbony), čokoládu, kakao

  • rajčata, papriky, celer, petržel, ředkev, ředkvičky, křen

  • kyselé zelí, nakládanou zeleninu, luštěniny česnek, cibuli

  • exotické koření (např. vanilka, skořice, kari), řeřichu, bazalku, kečup, hořčici

  • vejce, kravské mléko (nahrazujeme hypoalergenním mlékem), individuálně povolujeme zakysané výrobky a tvrdé sýry

  • ryby, mořské produkty, uzeninu, maso „velkých zvířat“

Ne všechny děti si štiplavou chuť ředkviček zamilují. I když chutě některých dětí jsou opravdu rozmanité. Podávejte dětem ředkvičky k chlebu a různým pomazánkám, ozdoby z ředkviček se jim budou zajisté líbit.

Co si z ředkviček dobrého uvařit?

Ředkvičková jídla

Může se stát, že máme náhodou větší množství ředkviček, které je zapotřebí vhodně upotřebit. V tom případě se z nich dá rychle připravit teplé jídlo k večeři. Na tuku osmažíme cibulku, přihodíme ředkvičky, chvilku podusíme a zalijeme vejci, která necháme ztuhnout. Osolíme, dochutíme a podáváme s pečivem. O něco dietnější, avšak neméně chutný, je způsob, kdy podušené ředkvičky podlijeme bílým jogurtem. Podobně můžeme ředkvičky kombinovat i s další zeleninou. Jídlo se pak může trochu podobat leču. Samozřejmě můžeme ředkvičky přidávat do různých zeleninových náplní, zeleninových směsí při pečení nebo dušení masa a všude tam, kde používáme i jinou zeleninu.

Ředkvičkové ozdoby

Ředkvičky se dají ve studené kuchyni dobře využít jako ozdoba různých chlebíčků, mís a slaných dortů. Na ozdobu musí být ředkvičky tvrdé a s pěkně vybarveným povrchem. S minimem práce při přípravě docílíme hezkých a jemných efektů, například: plátky, vějířky, tulipánky, růžičky.

Ředkvičky jsme si představily nejen jako zeleninu pro naše zdraví, ale i mnoho variant, jak v kuchyni vytvořit z jednoduché suroviny tolik dobrot. Vyzkoušejte a napište nám, co jste dobrého uvařili. Moc se těšíme.

 

Zdroj:

Oberbeil K., Lentzová Ch., Ovoce a zelenina jako lék, Fortuna Libri, Praha 2001

www.az-recepty.cz

http://dum-a-zahrada.porad.cz

www.mojebetynka.cz

www.nasevyziva.cz

www.proalergiky.cz

www.zeny.cz

Přečtěte si také:

  • CytologieCytologie Toto slovíčko by mělo být známe pro každou ženu, ale bohužel tomu tak poslední dobou není. Jedná se vyšetření, které by měla žena podstoupit alespoň jednou do roka. Díky tomuto vyšetření […]
  • Jak před porodem?Jak před porodem? Porod je proces, kdy těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. […]
  • Jahodník obecný (Fragaria vecsa L.)Jahodník obecný (Fragaria vecsa L.) Popis bylinky: Je to nízká vytrvalá léčivá rostlina, která má pilovitě zubaté lístečky, jež vyrůstají z podzemního oddenku společně s plazivými výhonky. Po odkvětu bílého květu se […]
  • Můj těhotenský deníkMůj těhotenský deník Deník pro nastávající maminky! Těhotenství je jedna z nejkrásnějších událostí v životě ženy. Devět měsíců naplněných novými zážitky, emocemi a postřehy, které stojí za to zachytit a […]
  • Porodní plány a jejich význam Porodní plány a jejich význam Porodní plán je písemný seznam požadavků matky, které by chtěla dodržet během porodu. Již při příjmu do porodnice se porodní asistentka a lékař seznamují z porodního plánu s úmysly ženy a […]
  • Pohádkový happening pro miminka do dlaněPohádkový happening pro miminka do dlaně S upřímnou radostí Vás a vaše děti zveme na Pohádkový happening pro miminka do dlaně, na kterém budou k vidění i prodeji obrazy Marie Řezníčkové, věnované sdružení, omalovánky, kniha […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.