Posted on

Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka. Receptů na beránka existuje velmi mnoho a tady je jeden jednoduchý a ověřený recept.

Suroviny:

300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g másla
4 vejce
200 ml mléka
kypřící prášek
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
kandované ovoce (není nutné)

Postup:

Máslo utřeme se žloutky a cukrem. Dále postupně vmícháme vanilkový cukr, mouku a kypřící prášek. Přidáme nastrouhanou kůru a nakrájené kandované ovoce. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak pomalu přimícháme do těsta. Vymažeme a vysypeme formu na beránka, do které dáme těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 – 180°C asi hodinu. Zkoušíme pak špejlí, jestli je už hotový.
Beránka můžeme polít polevou nebo jen lehce pocukrovat. Do místa, kde jsou oči, dáme hřebíček. Moc hezky to vypadá a beránek pak krásně voní.. Kolem krku dáme červenou mašli.

Bez beránka si Velikonoce nedokáži představit. Víte něco o jeho historii? Beránky i mazance se pekly tradičně na Bílou sobotu. Dnes bývá doběla pocukrovaný nebo politý čokoládovou polevou. Má kolem krku uvázanou mašli. Na rozdíl od mazance je beránek symbol křesťanský. Beránek byl v židovském náboženství obětním zvířetem a symbolika beránka jako oběti se přenesla i na Ježíše Krista. V křesťanských Velikonocích je vnímám jako Kristovo podobenství.

Poto neváhejte a letos si na Velikonoce určitě beránka upečte. Je to velice jednoduché.

Tento recept najdete v novém Velikonočním speciálu, který si můžete zdarma stáhnout zde: http://www.nasebatole.cz/?page_id=4497

Leave a Reply