diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Velikonoční beránek

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka. Receptů na beránka existuje velmi mnoho a tady je jeden jednoduchý a ověřený recept.

Suroviny:

300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g másla
4 vejce
200 ml mléka
kypřící prášek
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
kandované ovoce (není nutné)

Postup:

Máslo utřeme se žloutky a cukrem. Dále postupně vmícháme vanilkový cukr, mouku a kypřící prášek. Přidáme nastrouhanou kůru a nakrájené kandované ovoce. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak pomalu přimícháme do těsta. Vymažeme a vysypeme formu na beránka, do které dáme těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 – 180°C asi hodinu. Zkoušíme pak špejlí, jestli je už hotový.
Beránka můžeme polít polevou nebo jen lehce pocukrovat. Do místa, kde jsou oči, dáme hřebíček. Moc hezky to vypadá a beránek pak krásně voní.. Kolem krku dáme červenou mašli.

Bez beránka si Velikonoce nedokáži představit. Víte něco o jeho historii? Beránky i mazance se pekly tradičně na Bílou sobotu. Dnes bývá doběla pocukrovaný nebo politý čokoládovou polevou. Má kolem krku uvázanou mašli. Na rozdíl od mazance je beránek symbol křesťanský. Beránek byl v židovském náboženství obětním zvířetem a symbolika beránka jako oběti se přenesla i na Ježíše Krista. V křesťanských Velikonocích je vnímám jako Kristovo podobenství.

Poto neváhejte a letos si na Velikonoce určitě beránka upečte. Je to velice jednoduché.

Tento recept najdete v novém Velikonočním speciálu, který si můžete zdarma stáhnout zde: http://www.nasebatole.cz/?page_id=4497

Přečtěte si také:

  • Příběh o mateřství a životě s dvojčaty 10/12Příběh o mateřství a životě s dvojčaty 10/12 Když mě občas přepadal nebo přepadá smutek, protože nevím, jak se vše bude vyvíjet, vzpomenu si na všechny ty lidi, kteří překonali a překonávají mnohem horší těžkosti. Občas když v […]
  • Rychlá buchta s rebarborouRychlá buchta s rebarborou Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, hrnek cukr moučky, půl hrnku oleje, hrnek mléka, rebarbora, skořicový cukr. Postup: Nejdřív si očistím a nakrájím […]
  • Angličtina – 5 minut denně – procvičujte i v těhotenstvíAngličtina – 5 minut denně – procvičujte i v těhotenství Procvičujte si angličtinu 5 minut denně. Každý den vytrhněte jeden list a ve volné chvíli vyluštěte křížovku, vyplňte cvičení nebo si přečtěte vtip či příběh. Poté list otočte a […]
  • RodanRodan Svátek: 21.prosinec Domácí podoby: Rodanek, Rodek Původ: slovanský Význam: rodný Líbí se Vám toto jméno?
  • Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkamiSalát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami 4 porce 0,5 kg uvařeného celozrnného kuskusu (poměr 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody) 50 g sušených biobrusinek (můžete dát i75 g– tedy 1 sáček) 100–150 g na kostičky nakrájeného […]
  • Víte co je fontanela?Víte co je fontanela? Držíte poprvé v náručí novorozené miminko a nahmatali jste mu na hlavičce měkké místečko, pod kterým cítíte pulz? Opatrně, nikdy na něj netlačte, mohli byste miminku ublížit. Toto […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.