Posted on

Pevné a zdravé pánevní dno je v těhotenství velice důležité. Kromě toho, že zabraňuje samovolným únikům moči a zlepšuje průběh těhotenství, tak také snižuje riziko potratu a zlepšuje fyzickou i psychickou kondici. Jak ho posílit?

Pánevní dno si lze představit jako houpací síť, na kterou rostoucí miminko tlačí stále větší silou. Spolu s působením těhotenským hormonů, které přispívají k napětí svalů a uvolnění vazivového aparátu může začít docházet k samovolnému úniku moči nebo střevních plynů.

 

Dalšími příznaky ochablých svalů je ztráta stability pánve a nakonec celého trupu, což může vyústit v bolesti křížokyčelních kloubů, stydké kosti a následné poruchy ve vzdálenějších místech – hrudní, či krční páteř, žebra, bolesti hlavy, pokles nožní klenby. Jelikož pánevní dno pracuje jako protipól bránice, těhotné ženy často trápí zkrácený a mělký dech.

 

Posilujte již před těhotenstvím

Svaly pánevního dna je vhodné posilovat již před otěhotněním, či v případě, že se vám početí dlouho nedaří. Pevné svalstvo je také pojistkou proti neudržení plodu v těhotenství, potratu a předčasnému porodu. Naopak posilněné pánevní dno přispěje k hladkému porodu a nástřih a riziko pohmoždění a zranění pánevního dna je výrazně menší.

 

Projevy oslabeného svalstva po porodu

Porod není nemoc ani úraz, ale i tak při něm dochází k malým poraněním některých nervů, svalů a vazů pánevního dna. Můžete proto cítit pocit otevřenosti pánevního dna, pocit, že pochva je po porodu větší či méně pružná, pokles až výhřez orgánů malé pánve, bolesti zad a podbřišku a také se trápit s inkontinencí či bolestivým pohlavním stykem. Proto stejně jako u jiných úrazů, tak i v tomto případě je nutná jeho rehabilitace a opětovné zpevnění.

Jak na rehabilitaci pánevního svalstva?

Existují nejrůznější techniky, díky kterým lze svalstvo cvičením posílit. Pohodlnější a rychlejší cestou je metoda zvaná Repetitivní Pulzní Magnetické Stimulace RPMS, tedy neurotréning netrénovatelných svalů, vyvinutý společností Medistellar GmbH.

V praxi je tato neinvazivní metoda velice jednoduchá – posadíte se na křeslo, zvané Biocon 2000, které má v sobě zabudovanou cívku. Tato cívka vytváří magnetické pole, které vytváří signály, na základě kterých váš mozek začne stahovat svaly pánevního dna. Jedno sezení trvá 20 minut a počet opakování je individuální, závisí na věku, způsobu života (sedavé zaměstnání) a na intenzitě ochabnutí svalů. Na ošetření se nemusíte svlékat, ani se obávat bolesti. Ošetření je totiž bezbolestné, cítíte pouze příjemnou masáž.

 

 

2 Replies to “Zdravé pánevní dno v těhotenství snižuje riziko potratu”

  1. Sama z vlastní zkušenosti opravdu doporučuji pánevní dno cvičit. Po porodu druhého dítěte jsem měla trochu, prvních pár měsíců, problém s únikem moči, např. při kašli, kýchnutí, skákání apod. Bylo to dost nepříjemné, ale pravidelným cvičení se naštěstí vše dalo do pořádku. Cvičení najdete na internetu hodně, nejčastěji jsem cvičila na gymnastickém míči – https://www.dentimedshop.cz/cs/posilovani-panevniho-dna-proti-inkontinenci-a-pro-zvyseni-sexualnich-prozitku.html.

  2. Je pravda, že by se cvičení pánevního dna nemělo zanedbávat ani v těhotenství, protože potom se právě hodně mladých maminek (mám vlastní zkušenost) trápí po porodu s inkontinencí. Sama jsem si tím prošla a u druhého těhotenství, jsem už i v těhotenství cvičila raději pravidelně. Cvičení na posílení pánevního dna je hodně, často jsem cvičila tyto cviky https://www.dentimedshop.cz/cs/posilovani-panevniho-dna.html. A pravidelné cvičení opravdu pomáhá.

Leave a Reply