Posted on

Je-li to jenom trošku možné, maximálně si užívejte tuto část těhotenství, patří totiž k těm nejklidnějším a nejpohotovějším. Důvodem je skutečnost, že bolesti ustaly, zatímco velikost bříška vám ještě nebrání v omezování fyzické aktivity. Proto se zkuste v těchto dnech a týdnech zaměřit na shánění výbavičky pro vaše dítě. S přibývajícími kilogramy a vzrůstajícími pocity únavy se vám již tolik nebude chtít.

Ve druhé polovině těhotenství byste měla větší pozornost věnovat svému zdravotnímu stavu. Především si dejte pozor na zvýšený krevní tlak a otoky (rukou, nohou i obličeje). Právě ony mohou být prvotním příznakem závažného onemocnění zvaného preeklampsie, která zpravidla předchází eklampsii, stavu, jenž ohrožuje život matky i plodu. Z tohoto důvodu není dobré podceňovat význam preventivních prohlídek, v jejichž rámci lékař provádí řadu testů a odběrů, jež mohou nemoc vyloučit, popř. určit léčbu.

Vaše dítě se má čile k světu. Již velice dobře ovládá jemnou motoriku, je schopno si cucat palec, popotahovat si pupečník. Jeho ruce a nohy jsou v neustálém pohybu a někdy tak dokáže budoucí maminku potrápit kopáním, které je především v oblasti břišní stěny velmi bolestivé. Navzdory tomu si zkuste tyto okamžiky uchovat hluboko v paměti, jakmile se dítě narodí, bude se vám po nich stýskat.

Průvodce těhotenstvím – týden po týdnu: 22. týden

Leave a Reply