diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Domácí tavený sýr z tvarohu

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Recept na výrobu domácího tvarohu najdete v příspěvku  Recept na výrobu domácího tvarohu podle kamarádky Jany.

Ještě jeden recept na výrobu sýra jsem nedávno našla v jedné diskuzi a velice mě zaujal. Tak ho můžete také vyzkoušet.

Suroviny: 500 g tvrdého tvarohu, sůl, kmín, 100 g másla, 2 žloutky.

Postup: Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme, pak napěchujeme do kameninového hrnku (možno i do porcelánového), přikryjeme pokličkou a necháme jej asi 2–3 dny zklihovatět.

Pak v kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se sýr roztaví a počne houstnout. Pak sejmeme z ohně, do teplé (nikoli horké) směsi vmícháme žloutky a přelijeme do pěti porcelánových misek, předem vypláchnutých studenou vodou, které dáme do studena vychladnout a ztuhnout.

Hotový vychladlý a ztuhlý sýr vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme drobně nakrájenou cibulí, strouhanou ředkvičkou, strouhanou kedlubnou apod.

Ochucování domácích tavených sýrů:
Domácí tavené sýry můžeme dle vlastní chuti různými příměsmi doplnit, dostaneme tak podobné sýry, které jsou v prodeji, nebo sýry jiné chuti dle vlastní fantazie. Příměsi do tavených domácích sýrů přidáváme současně se žloutky nebo se smetanou rozmíchanou se žloutky.

Jako příměsi použijeme např.:
100 g jemně nakrájené nebo lépe umleté šunky nebo uzeného netučného masa,
75 g na malé kostičky nakrájených očištěných paprik (
nejlépe předem spařených a oloupaných),
100 g pokrájených spařených a oloupaných rajčat,
70 g rajčatového protlaku,
100 g na malé kostičky nakrájeného čerstvého nebo okapaného kompotovaného o­voce.

Čerpáno ze „sešitu“ Sýrové a tvarohové pokrmy (1986).

Přečtěte si také:

  • Recepty ze sezónního ovoce, potlačující plynatostRecepty ze sezónního ovoce, potlačující plynatost Je léto a a s ním přichází i sezónní ovoce, které našim nejmenším dětem chutná pro jejich sladkou chuť. Dopřejme jim proto různé varianty k snídani či ke svačince  z takového ovoce, ze […]
  • Prsty v ústechPrsty v ústech Dítě strká všechno do úst, protože pud sebezachování jídlem je u něho nejsilnější. Zdá se mu, že všechno na světě je pouze proto, aby bylo požito. Kromě toho poznává dítě svět, také […]
  • Jarní čaj na pročištění krveJarní čaj na pročištění krve Tato čajová směs se používá na jaře k pročištění krve. Na směs budeme potřebovat: 100 g prvosenky jarní, 100 g mladých výhonků bezu černého, 30 g listu kopřivy a 30 g kořene smetanky […]
  • Kojení: 4.částKojení: 4.část Po každém kojení necháváme dítě odříhnout. Držíme ho ve svislé poloze tak dlouho, dokud neuslyšíme odříhnutí. Často bývají i dvě za sebou. Jinak se může stát, že bude ublinkávat. Po napití […]
  • Bramborové taškyBramborové tašky ingredience: 1kg brambor, olej, /sádlo/, vejce, 1kg hladké mouky, 1kg krupice, špetka soli postup: Na předem připravený vál nasypeme hladkou mouku, do které nastrouháme uvařené […]
  • Výživa dětí s cystickou fibrózou v novorozeneckém a kojeneckém věkuVýživa dětí s cystickou fibrózou v novorozeneckém a kojeneckém věku Pro prvních dvanáct měsíců života je charakteristický mimo jiné i velmi rychlý růst organismu. Převážná většina kojenců s CF dokáže během tohoto období ztrojnásobit svoji porodní hmotnost […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.