Posted on

Suroviny (6 osob, 24 kousků):Grilovaný kebab z mletého masa

2 plátky toustového chleba
3 lžíce bílého vína
1 vejce
500 g mletého masa
(směs vepřového a hovězího masa)
1 červená cibule
1 stroužek česneku
2 hrsti petrželky
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
olivový olej na potření
chléb pita k podávání

Postup: V robotu krátce promixujte toustový chleba, víno a vejce. Nechejte deset minut stát a pak přidejte mleté maso, cibuli nakrájenou nadrobno, podrcený stroužek česneku a nasekanou petrželku. Mixujte, dokud nevznikne stejnorodá směs. Osolte a opřete ji a navlhčenýma rukama utvořte 24 válečků, které se napíchají na špejle. Maso potřete olejem a opékejte na grilu pět minut z každé strany. Podávejte s pečivem, nakrájenou čerstvou zeleninou a oblíbenou grilovací omáčkou. Výborně se k tomu hodí třeba brusinková omáčka s chilly Otma Gurmán od Hamé.

TIP: Maso můžete také upéct v troubě předehřáté na 200 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Bude hotové asi za 15–20 minut.

Poznámka na závěr: Kvalitní mleté maso poznáme podle jasně růžové až červené barvy s bílým mramorováním, které je dáno tučnější složkou masa. U čerstvého masa jsou navíc jasně viditelné kontury po mletí. Maso nesmí být  tzv. rozmázlé ani by nemělo mít našedlou barvu, která může značit, že se jedná o starší maso. Pokud je maso naopak příliš světlé, znamená to, že je v něm mnoho tuku. Na nekvalitní mleté maso může poukazovat i podezřele nízká cena.

Leave a Reply