diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Pampelišky – zábava pro děti i výborná jarní rostlinka

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Jarní příroda je velice krásná. Zdobí ji totiž několik nádherných rostlinek. Rostlina o které je řeč má typicky žlutavou barvu. Je poslem jara a sluníčka. Pro děti oblíbená k hrám, pro hospodyňky výborná surovina na jarní med, saláty, pro zahrádkaře a majitele trávníků nevítaný host, v lidovém léčitelství hojně využívaná léčivka. Ano, řeč je o pampelišce neboli smetance lékařské, mléčném lupenu, hadím mlíčí.

Smetanka lékařská je hojně rozšířená trvalka 5 – 40 cm vysoká s velkou odolností a schopností růst kdekoliv a v hojném počtu. Pampeliška je objevuje v bylinkářských tradicích po celém světě, včetně amerických Indiánů, Arabů, Číňanů a Evropanů. V Arábii ji používaly od 11. století do směsí bylin na čištění krve.

K léčení se využívá kořen, list a kvetoucí nať. Pampeliška se hodí pro jarní očistu jater.

Účinky pampelišky na organismus:

čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla

podporuje trávení a látkovou výměnu, pomáhá proti zácpě

je močopudná

používá se při poruchách jater, ledvin, močových cest, žlučníku

snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků

pomáhá revmatikům

pampeliškový med je výborný proti kašli

pampeliškové mléko se používá k léčbě kuřích ok a bradavic

snižuje krevní tlak

Pampeliška se řadí mezi nejlepší druhy zelené zeleniny v Evropě. Obsahuje hodně vápníku, draslíku, vitamínu K, vlákninu, je zdrojem beta – karotenu a vitamínu A.

Z čerstvých mladých lístků se lisuje šťáva a používá se při jarních očistných kúrách.

Mléčná šťáva je lehce jedovatá. Při doteku může vzniknout kontaktní dermatitida.

Využití v kuchyni

Listy pampelišky lze využít v kombinaci s další listovou zeleninou do výborných salátů. Hořkosladký kořen lze orestovat společně s karotkou a další zeleninou přidat do polévky, či podusit s cibulí a česnekem. K kořene je možné připravit i vynikající detoxikační čaj, zdravý pro játra.

Z květů např. domácí pampeliškový med nebo sirup.

Listy využíváme nejen na salát, ale i do vaječné omelety. Listy pampelišek pro využití v kuchyni sbíráme v březnu a dubnu nejlépe do Velikonoc, pak hořknou.

Z praženého kořene pampelišky se vyrábí náhražka kávy. Čaj se připravuje ze sušených kořenů nebo lístků.

Pampeliškový med

Suroviny:

400 ks hlaviček pampelišky, 2 litry vody, 3 citróny, 2 kg cukr krystal

Postup:

Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.

Pampeliška pro těhotné a kojící ženy

Při dodržování předepsaných dávek nemá vedlejší účinky. Její hořké látky, ale mohou přecházet do mateřského mléka a miminko jej může odmítat. Pampeliškový čaj i salát je silně močopudný, což může těhotným činit potíže. Nepijeme jej proto večer před spaním.

Pampeliška jako zdroj zábavy pro děti

Při pobytu na zahradě s dětmi, či procházkách do přírody se určitě setkáte s krásně žlutavě zbarvenými květy. Dětem se budou moc líbit. Děvčátkům můžete uplést věneček, chlapcům náramky. Batolátka vám zajisté pomohou se sběrem květů na med. Bude to pro zábavná činnost. Pozor si dávejte na včelky, které pampelišky opylují, také na klíšťata, která se na jaře v trávě hojně vyskytují. Maminky ale nebudou mít velkou radost, protože žluté květy dokáží veškeré oblečení pěkně umazat. Užívejte si tyto jarní procházky přírodou. Pampeliška brzy odkvete a po žlutých květech zůstane jen bílé chmýří. Poučte děti, ať je zbytečně netrhají, protože ve vázičce vám uvadnou a nebou tak krásné jako venku.

Zdroj:

Bohne, Volk, Dittus- Bar, Léčivé bylinky ve vaší zahrádce a kuchyni, Computer Press, Brno, 2011

Bowden J.: 150 nejzravějších potravin na světě, Fortuna Libri, Praha 2011

Staňková – Krohnová, M.: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha, 2009

Přečtěte si také:

  • RenataRenata Svátek: 13.říjen Domácí podoby: Renátka, Renuška, Renka, Renička Původ: latinský Význam: znovuzrozená, obrozená; ruský revoluční výklad je spojením počátečních písmen slov […]
  • Hračky pro miminkaHračky pro miminka Co tomu našemu zlatíčku nakoupit, aby si mohlo hrát? Stačí se zajít kouknout do obchoďáku a nebudete vědět co dřív! Ale pozor, ne vše je pro Vaše miminko hned vhodné. Pro takové novorozeně […]
  • Čerstvý vzduch a slunceČerstvý vzduch a slunce Zařiďte se tak abyste dvě hodiny denně byla venku na čerstvém vzduchu. Svítí – li slunce, opalujte se ovšem opatrně. Vždy mějte pokrývku hlavy a nedívejte se do slunce. Neležte na slunci […]
  • Malinový koláč s drobenkouMalinový koláč s drobenkou Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkovéhu cukru, 150 g másla, 1 hrnek mléka, 2 vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 tvaroh ve vaničce – 250g, skořice, vanilkový cukr, […]
  • Napište svou pohádku pro Kulíšky a jejich rodičeNapište svou pohádku pro Kulíšky a jejich rodiče Všichni, kdo máte v tuto chvíli miminko v inkubátoru na JIP budete asi souhlasit, že je velmi těžké být děťátku tolik potřebnou oporou. I když velmi chceme mu být na blízku, není to z […]
  • Cviky nohouCviky nohou Jsou velmi důležité jak pro těhotnou, tak pro matku po porodu. Zvýšená váha v těhotenství způsobuje často pokles nožní klenby, sklon k ploché noze. Ani po porodu není toto nebezpečí […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.