diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Příkrmy od 9.měsíce

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

S prvními prořezanými zoubky a rozvojem jemných pohybových funkcí ruky začínají miminka brát do ruky potraviny, umí si je dát do úst, žužlat je a i trochu žvýkat. A 9. měsíc je tím ideálním věkem, kdy můžeme dítěti dát do ruky kousek rohlíku, kůrku chleba nebo dětské křupky bez příchuti. Dítě samozřejmě musíme kontrolovat, aby si neukouslo velkou část a nedávilo se či nedusilo. A také bychom neměly dávat miminku malé kousky pevné potravy, které jsou špatně rozpustné slinami. Nejméně vhodné jsou oříšky, kousky syrové mrkve či jiné zeleniny (ale třeba i při konzumaci kousků syrového jablka je potřeba obezřetnosti), celé bobule hroznového vína, tvrdé bonbony. 

Kolem 9. měsíce také můžeme začít nabízet měkkou stravu, kterou už nemačkáme, ale spíše krájíme. Novou konzistenci potravin tak smícháme s již známou strukturou, třeba kousky vařené mrkve do mrkvového pyré. A jaké můžeme zavést nové příchutě? Je na čase vyzkoušet okurku, zelí, kapustu (i růžičkovou), baklažán, patison (druh dýně), kukuřici, fazolové lusky, hrách, pórek (jen v malém množství), mléčné výrobky – sýry typu žervé, kousek másla a dále hovězí a vepřové maso (ale raději jen v malém množství a ne často, je lepší podávat spíše bílé maso).

Hrášková polévka se zakysanou smetanou

Potřebujeme: 100 g čerstvého či mraženého hrášku, 100 ml kojenecké vody, zakysanou smetanu

Postup přípravy: Hrášek ve vodě povaříme, rozmixujeme a zahustíme lžičkou zakysané smetany. Můžeme k polévce podávat pečivo, které rozdrobíme do polévky.

Kuřecí maso se zelenými fazolkami

Potřebujeme: 100 g kuřecího masa, zelené fazolky, 1 bramboru, vodu, olej/máslo

Postup přípravy: Vše uvaříme s trochou oleje nebo kouskem másla doměkka. Uvařené kuřecí maso a fazolky s částí vývaru z masa rozmixujeme a přidáme uvařený brambor, který rozmačkáme jen vidličkou. Pokrm je dobré obměnit třeba přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Drůbeží maso s patisonem

Potřebujeme: 50 g drůbežího masa bez kůže, 1 menší bramboru, 100 g patisonu, 1 lžíci sušeného kojeneckého mléka, olej

Postup přípravy: Maso nadrobno pokrájíme a uvaříme doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Pak uvaříme nadrobno nakrájený patison s kousky brambory a ušleháme na kaši. Maso a kaši rozmačkáme vidličkou ve vývaru s mlékem.

Přečtěte si také:

  • Život dítěte v bříškuŽivot dítěte v bříšku Každá žena by si měla uvědomit, že život dítěte začíná již dříve, než spatří světlo světa. Dítě vnímá už několik měsíců před porodem, ale jaké podněty je vůbec schopno […]
  • Vychytávka pro kojení 3Vychytávka pro kojení 3 Dalšími pomůckami pro kojení se nabízí: Suplementor Je speciální doplňkový systém ke kojení, který umožňuje dítěti sát mateřské mléko nebo příkrm z lahvičky a současně sát z matčina […]
  • KačenkaKačenka Maminky, mazlíte se se svým miminkem často? Určitě tak dělejte. Miminko vnímá vaši blízkost. Pomocí říkanky s názvem Kačenka Vám to půjde ještě lépe. Tak s chutí do […]
  • 40. týden těhotenství40. týden těhotenství Zrození člověka je malý zázrak. Za 9 měsíců v děloze matky, vyrostl z jedné jediné buňky člověk s 200 miliony buněk, který váží 6 000 000 000 krát více než v okamžiku svého zplození. Po […]
  • Vychytávky pro kojení 1Vychytávky pro kojení 1 Kojit, kojit a kojit. To je heslo dne u každé novopečené maminky, která se snaží dát svému miminku to nejlepší, což je v tomto případě mateřské mléko. Ne vždy je to ale tak jednoduché, jak […]
  • Říkanka o prádleŘíkanka o prádle Mokré prádlo pověsíme. Jak? To všichni dobře víme. Přes šnůru ho přehodíme a kolíčky připevníme. Maminky stojí v předklonu ve stoji rozkročném a drží miminka okolo hrudníčku. […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.