diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Příkrmy od 9.měsíce

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

S prvními prořezanými zoubky a rozvojem jemných pohybových funkcí ruky začínají miminka brát do ruky potraviny, umí si je dát do úst, žužlat je a i trochu žvýkat. A 9. měsíc je tím ideálním věkem, kdy můžeme dítěti dát do ruky kousek rohlíku, kůrku chleba nebo dětské křupky bez příchuti. Dítě samozřejmě musíme kontrolovat, aby si neukouslo velkou část a nedávilo se či nedusilo. A také bychom neměly dávat miminku malé kousky pevné potravy, které jsou špatně rozpustné slinami. Nejméně vhodné jsou oříšky, kousky syrové mrkve či jiné zeleniny (ale třeba i při konzumaci kousků syrového jablka je potřeba obezřetnosti), celé bobule hroznového vína, tvrdé bonbony. 

Kolem 9. měsíce také můžeme začít nabízet měkkou stravu, kterou už nemačkáme, ale spíše krájíme. Novou konzistenci potravin tak smícháme s již známou strukturou, třeba kousky vařené mrkve do mrkvového pyré. A jaké můžeme zavést nové příchutě? Je na čase vyzkoušet okurku, zelí, kapustu (i růžičkovou), baklažán, patison (druh dýně), kukuřici, fazolové lusky, hrách, pórek (jen v malém množství), mléčné výrobky – sýry typu žervé, kousek másla a dále hovězí a vepřové maso (ale raději jen v malém množství a ne často, je lepší podávat spíše bílé maso).

Hrášková polévka se zakysanou smetanou

Potřebujeme: 100 g čerstvého či mraženého hrášku, 100 ml kojenecké vody, zakysanou smetanu

Postup přípravy: Hrášek ve vodě povaříme, rozmixujeme a zahustíme lžičkou zakysané smetany. Můžeme k polévce podávat pečivo, které rozdrobíme do polévky.

Kuřecí maso se zelenými fazolkami

Potřebujeme: 100 g kuřecího masa, zelené fazolky, 1 bramboru, vodu, olej/máslo

Postup přípravy: Vše uvaříme s trochou oleje nebo kouskem másla doměkka. Uvařené kuřecí maso a fazolky s částí vývaru z masa rozmixujeme a přidáme uvařený brambor, který rozmačkáme jen vidličkou. Pokrm je dobré obměnit třeba přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Drůbeží maso s patisonem

Potřebujeme: 50 g drůbežího masa bez kůže, 1 menší bramboru, 100 g patisonu, 1 lžíci sušeného kojeneckého mléka, olej

Postup přípravy: Maso nadrobno pokrájíme a uvaříme doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Pak uvaříme nadrobno nakrájený patison s kousky brambory a ušleháme na kaši. Maso a kaši rozmačkáme vidličkou ve vývaru s mlékem.

Přečtěte si také:

  • ZuzanaZuzana Svátek: 11.srpen Domácí podoby: Zuzka, Zuza, Zuzinka, Zuzička Původ: hebrejský Význam: lilie Líbí se Vám toto jméno?
  • Chcete se stát dobrou chůvou – kurz pro maminkyChcete se stát dobrou chůvou – kurz pro maminky 27.04.2012  Kde: Agentura BIBO - Brno Kategorie: Kurzy, workshopy Agentura BIBO pořádá kurz pro maminky či zájemkyně o práci chůvi "Chcete se stát dobrou chůvou?". Více informací na […]
  • Pavel, PetrPavel, Petr Svátek: 29.červen Domácí podoby: Petřík, Petříček, Péťa, Peťka, Petrouš, Péťánek Původ: řecký Význam: skálopevný, stálý Líbí se Vám toto jméno?
  • 10. týden těhotenství10. týden těhotenství V 10. týdnu těhotenství se tělo plodu stále prodlužuje, v bláně jsou ještě ukryty, ale již prokresleny prsty na nohou i rukou. Hlava se nadále rozvíjí, aby se vytvořilo místo pro mozek, […]
  • Porodní plán – 6.díl – OdevzdáníPorodní plán – 6.díl – Odevzdání Porodní plán přinese žena do porodnice přibližně 1-2 měsíce před předpokládaným porodem. Porodní plán zkonzultuje s porodní asistentkou, která ženu upozorní, jestli nemá v plánu něco […]
  • Za jakou dobu se dítě nasytí?Za jakou dobu se dítě nasytí? Zdravé dítě vypije většinu své dávky během prvních deseti minut. Za dalších pět minut pak ještě dobere to, co k nasycení potřebuje. Poté buď usne, nebo se odchýlí od prsu. To platí jen v […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.