diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Příkrmy od 9.měsíce

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

S prvními prořezanými zoubky a rozvojem jemných pohybových funkcí ruky začínají miminka brát do ruky potraviny, umí si je dát do úst, žužlat je a i trochu žvýkat. A 9. měsíc je tím ideálním věkem, kdy můžeme dítěti dát do ruky kousek rohlíku, kůrku chleba nebo dětské křupky bez příchuti. Dítě samozřejmě musíme kontrolovat, aby si neukouslo velkou část a nedávilo se či nedusilo. A také bychom neměly dávat miminku malé kousky pevné potravy, které jsou špatně rozpustné slinami. Nejméně vhodné jsou oříšky, kousky syrové mrkve či jiné zeleniny (ale třeba i při konzumaci kousků syrového jablka je potřeba obezřetnosti), celé bobule hroznového vína, tvrdé bonbony. 

Kolem 9. měsíce také můžeme začít nabízet měkkou stravu, kterou už nemačkáme, ale spíše krájíme. Novou konzistenci potravin tak smícháme s již známou strukturou, třeba kousky vařené mrkve do mrkvového pyré. A jaké můžeme zavést nové příchutě? Je na čase vyzkoušet okurku, zelí, kapustu (i růžičkovou), baklažán, patison (druh dýně), kukuřici, fazolové lusky, hrách, pórek (jen v malém množství), mléčné výrobky – sýry typu žervé, kousek másla a dále hovězí a vepřové maso (ale raději jen v malém množství a ne často, je lepší podávat spíše bílé maso).

Hrášková polévka se zakysanou smetanou

Potřebujeme: 100 g čerstvého či mraženého hrášku, 100 ml kojenecké vody, zakysanou smetanu

Postup přípravy: Hrášek ve vodě povaříme, rozmixujeme a zahustíme lžičkou zakysané smetany. Můžeme k polévce podávat pečivo, které rozdrobíme do polévky.

Kuřecí maso se zelenými fazolkami

Potřebujeme: 100 g kuřecího masa, zelené fazolky, 1 bramboru, vodu, olej/máslo

Postup přípravy: Vše uvaříme s trochou oleje nebo kouskem másla doměkka. Uvařené kuřecí maso a fazolky s částí vývaru z masa rozmixujeme a přidáme uvařený brambor, který rozmačkáme jen vidličkou. Pokrm je dobré obměnit třeba přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Drůbeží maso s patisonem

Potřebujeme: 50 g drůbežího masa bez kůže, 1 menší bramboru, 100 g patisonu, 1 lžíci sušeného kojeneckého mléka, olej

Postup přípravy: Maso nadrobno pokrájíme a uvaříme doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Pak uvaříme nadrobno nakrájený patison s kousky brambory a ušleháme na kaši. Maso a kaši rozmačkáme vidličkou ve vývaru s mlékem.

Přečtěte si také:

  • Přemáhání těhotenských obtížíPřemáhání těhotenských obtíží Některé těhotenské obtíže jsou nepříjemné, dovedou potrápit, ale jsou dočasné. K vyplnění úkolu sebevznešenějšího je na tomto světě třeba často všední, častokrát úmorné práce. Ale i práci […]
  • 7. týden těhotenství7. týden těhotenství V 7. týdnu nazýváme očekávané dítě plodem,měří asi 1,3 cm, zvětšují se u něho nohy a ruce, vyvíjejí se plíce a střeva, tvoří se nosní dírky, rty a jazyk. Páteř a mozek jsou v tomto týdnu […]
  • Těhotenský kalendář 14. týden Těhotenský kalendář 14. týden Vaše miminko Připomeňte si, jak pokračoval vývoj vašeho maličkého minulý týden. Ústa v pohybu. Pokud by mohlo vaše maličké pochopit vaše vtipy, spatřila byste na jeho tváři tento […]
  • Perníková chaloupka, František HrubínPerníková chaloupka, František Hrubín Odkud ten náš holub letí? Letím z lesa, milé děti, vrkú, vrkú, vrkú.   Cos tam viděl, holoubku? Perníkovou chaloupku u černého smrku. Viděls také […]
  • OčkováníOčkování Provádí se v určených lhůtách, které přesně dodržíme. Co je očkování? Povzbuzení těla k tvorbě protilátek, při očkování vpravíme do těla mrtvé nebo oslabené zárodky přenosné nemoci a ty […]
  • Alpské taštičky plněné šunkou a sýremAlpské taštičky plněné šunkou a sýrem Suroviny: 350g listového těsta, 120g šunky, 100 ml kysané smetany, 1 vejce + 1 žloutek, 120 g tvrdého sýra (primátor, emmentál), 1 lžíce česrtvého estragonu, nadrobno nasekaného, špetka […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.