Chléb, obiloviny, těstoviny, rýže, brambory
- 3-6 porcí denně
 - obsahuje mnoho důležitých prvků jako je železo, zinek, vápník, vitamíny skup. B
 - zdrojem vlákniny
 
Hrubý odhad 1 porce (jedna z níže uvedených položek)
- 1 krajíček chleba
 - 1 rohlík
 - 3 malé sušenky
 - 1 hrníček vařených těstovin nebo obilnin (např. pohanka, vločky)
 
Ovoce a zelenina
- minimálně 5 porcí denně (nad 400 g)
 - zdroj vitamínů a minerálů
 - zdroj vlákniny
 
Konzumovat především ovoce a zeleninu z našeho zeměpisného pásma. Polovina množství měla být v syrovém stavu.
Hrubý odhad 1 porce (jedna z níže uvedených položek)
- 1 hrníček listové zeleniny, 1 rajče, 1 ks středně velkého ovoce
 - 100 g čerstvé nebo dušené zeleniny
 - 100 g čerstvých nebo konzervovaných bobulovin
 - 160 ml ovocné nebo zeleninové šťávy
 
Mléko a mléčné výrobky
- bohatý zdroj vápníku
 - zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů (A,B)
 
Hrubý odhad 1 porce (jedna z níže uvedených položek)
- 300 ml mléka
 - 200 ml jogurtu, kefíru
 - 250 g tvarohu
 - 45 g tvrdého sýra
 
Ryby, drůbež, maso, fazole, vejce, ořechy
- 2 porce denně
 - bohaté na bílkoviny
 - zdroj železa
 
konzumovat libové maso, vyhýbat se uzeninám z důvodu vysokého obsahu soli a tuku
Hrubý odhad 1 porce (jedna z níže uvedených položek)
- 80 g ryb, drůbežího masa nebo libového masa
 - 2 vejce
 - 200 g vařených fazolí
 
Sádlo, máslo, margarín, olej, cukr, sladkosti, sůl
Vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem soli, tuků, cukru s malým obsahem živin (např. slazené nápoje, dezerty,..) Solit raději méně a používat jodidovanou sůl.
Tekutiny
Kojící matka by měla vypít cca 3 l tekutin denně důležitých pro tvorbu mateřského mléka!
Důležité je konzumovat vyváženou potravu, nejlépe z našeho zeměpisného pásma. Nezapomeňte na vitamíny železo, vápník, jód a další důležité stopové prvky. U multivitamínu dodržujte správné dávkovaní!
(UNICEF)
