diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Příkrmy od 9.měsíce

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

S prvními prořezanými zoubky a rozvojem jemných pohybových funkcí ruky začínají miminka brát do ruky potraviny, umí si je dát do úst, žužlat je a i trochu žvýkat. A 9. měsíc je tím ideálním věkem, kdy můžeme dítěti dát do ruky kousek rohlíku, kůrku chleba nebo dětské křupky bez příchuti. Dítě samozřejmě musíme kontrolovat, aby si neukouslo velkou část a nedávilo se či nedusilo. A také bychom neměly dávat miminku malé kousky pevné potravy, které jsou špatně rozpustné slinami. Nejméně vhodné jsou oříšky, kousky syrové mrkve či jiné zeleniny (ale třeba i při konzumaci kousků syrového jablka je potřeba obezřetnosti), celé bobule hroznového vína, tvrdé bonbony. 

Kolem 9. měsíce také můžeme začít nabízet měkkou stravu, kterou už nemačkáme, ale spíše krájíme. Novou konzistenci potravin tak smícháme s již známou strukturou, třeba kousky vařené mrkve do mrkvového pyré. A jaké můžeme zavést nové příchutě? Je na čase vyzkoušet okurku, zelí, kapustu (i růžičkovou), baklažán, patison (druh dýně), kukuřici, fazolové lusky, hrách, pórek (jen v malém množství), mléčné výrobky – sýry typu žervé, kousek másla a dále hovězí a vepřové maso (ale raději jen v malém množství a ne často, je lepší podávat spíše bílé maso).

Hrášková polévka se zakysanou smetanou

Potřebujeme: 100 g čerstvého či mraženého hrášku, 100 ml kojenecké vody, zakysanou smetanu

Postup přípravy: Hrášek ve vodě povaříme, rozmixujeme a zahustíme lžičkou zakysané smetany. Můžeme k polévce podávat pečivo, které rozdrobíme do polévky.

Kuřecí maso se zelenými fazolkami

Potřebujeme: 100 g kuřecího masa, zelené fazolky, 1 bramboru, vodu, olej/máslo

Postup přípravy: Vše uvaříme s trochou oleje nebo kouskem másla doměkka. Uvařené kuřecí maso a fazolky s částí vývaru z masa rozmixujeme a přidáme uvařený brambor, který rozmačkáme jen vidličkou. Pokrm je dobré obměnit třeba přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Drůbeží maso s patisonem

Potřebujeme: 50 g drůbežího masa bez kůže, 1 menší bramboru, 100 g patisonu, 1 lžíci sušeného kojeneckého mléka, olej

Postup přípravy: Maso nadrobno pokrájíme a uvaříme doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Pak uvaříme nadrobno nakrájený patison s kousky brambory a ušleháme na kaši. Maso a kaši rozmačkáme vidličkou ve vývaru s mlékem.

Přečtěte si také:

  • Nevhodné potraviny pro dítě do 1 rokuNevhodné potraviny pro dítě do 1 roku Co se týče soli, měli bychom ji zařadit do dětského jídelníčku co nejdéle. Sůl velmi zatěžuje ledviny, které v tomto věku dítěte ještě nejsou zcela vyzrálé. I po ukončeném prvním roce […]
  • Krupicová kašeKrupicová kaše Ingredience. 120 ml mléka, 80 ml vody, 2 kostky cukru, 1 lžíce krupičky a asi půl lžičky másla Postup: Krupici máčíme 1/4 hodiny ve vodě, potom 5 minut vaříme. Přidáme mléko, vaříme […]
  • Příkrmy 10. – 12. měsícPříkrmy 10. – 12. měsíc V posledním čtvrt roce prvního roku se už nemusíme bát do stravy zařadit také potraviny obsahující lepek (není-li zvýšené riziko celiakie – alergie na lepek), což jsou například ovesné […]
  • Mrkvové pyré s mlékemMrkvové pyré s mlékem Ingredience:  mrkev (nejlépe BIO), kojenecká voda, mateřské nebo kojenecké mléko Postup: Mrkev dobře omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky, které uvaříme hodně doměkka v […]
  • Příkrmy v praxi Příkrmy v praxi 6.měsíc - masozeleninový příkrm, v poledne dokojit asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání kojení může být řeč až tak za 2 -3 měsíce). Začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud […]
  • Čočková polévkaČočková polévka Ingredience: hrnek přebrané čočky, 2 brambory, 1 mrkev, kousek celeru, 1 menší cibule, kousek másla, hladká mouka, ½ stroužku česneku, majoránka Postup: Nejlépe přes noc namočenou čočku […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.