diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Význam rebarbory v těhotenství

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Reveň neboli rebarbora je vytrvalá zelenina a léčivá rostina s ostře kyselou chutí. Z listů používáme zdužnatěle řapíky zelené, růžové, až červené barvy. Reveň patří k našim nezdravějším zeleninám a je nepráven opomíjena.

Historie

Pochází z Číny a Tibetu. V 18. století se začala pěstovat v Anglii. Dnes je rozšířena do mnoha evropských zemí i u nás.

Léčivé účinky reveně

Rebarbora obsahuje vitamín C, což je velice dobrý antioxidant, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. Vitamín C je nezbytný pro dobrou fuknci kůže, její elasticitu.

Křemík se nachází v rebarboře, ale i chřestu či řapíkatém celeru. Váže na sebe vodu, takže napomáhá hydrataci pokožky, udržuje ji v dobrém stavu.

Rebarbora má vysoký obsah kyseliny jablečné a citronové. Obsahuje i vitamíny skupiny B. Bohatá je i na vápník, hořčík, mangan, křemík, draslík a vlákninu.

  • zbavuje střeva jedovatých látek, působí proti zácpě

  • zvyšuje činnost svalů

  • aktivuje energii buněk a vitalitu

  • pomáhá ženám v období menopauzy

  • působí proti neklidu a depresivním náladám, díky vysokému obsahu vápníku

  • reveň ničí bakterie v žaludku a střevech

  • pomáhá při hubnutí

  • omlazuje kůži, má blahodárné účinky na vlasy, nehty a pokožku

Nedoporučuje se: při onemocnění kostí, v dětské stravě, u pacientů s onemocněním močového systému a revmatismu. Dále při problémech s žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku, při náchylnosti k průjmům.

Významná zelenina v období těhotenství

Ač je to zvláštní a možná jste si myslely, že rebarbora je ovoce, já si to také myslela, ale je to zelenina. Jaký význam má vlastně v těhotenství? Ve třetím trimestru je rebarbora velice zdravá, protože je výborným zdrojem vitamínu C, vitamínu A, křemíku a vlákniny. Velké rebarborové listy jsou sice toxické, řapíky však mají skvělou chuť, i svými zkrášlujícími účinky. Skutečně – rebarbora je výborná na pleť. A vaše pokožka se samozřejmě s každým dalším týdnem víc a víc napíná a namáhá. Rebarbora jí pomůže k lepší kondici.

Zuby, kosti a vlasy (samozřejmě i vašeho miminka) se díky křemíku posilují a hydratují a udržují zdravé. Lidské tělo křemík velmi těžko absorbuje a každý den tohoto minerálu vyloučí 10 až 40 mg.

Využití rebarbory v kuchyni

Rebarbora se hodí do různých ovocných koláčů a moučníků s drobenkou, dále do kompotů a marmelády. Dá se podusit společně s trochou skořice, třeba i s jablky, přidat trochu medu a máte lahůdku na světě. Je to lahůdka, která má kyselou, ale zároveň nasládlou chuť. Nezvyklá je kombinace reveně s chřestem. K reveni se hodí sladkokyselé ovoce jako jsou pomeranče, z koření skořice.

Nákup a zpracování

Ideální je, pokud máte na zahrádce reveň a nemusíte ji nikde shánět. Pokud ne, tak oslovte známé, kteří mají zahradu a třeba vás revení podarují.

Raná reveň je k dostánání ve sklenících už v zimě – v lednu až v březnu. Z volné půdy je k dispozici až koncem července.

Nakupujeme jen pevné a nepoškozené řapíky. V chladničce reveň vydrží až 4 týdny.

Řapíky důkladně omyjeme, oloupeme, krátce povaříme, vodu vždy vylijeme. Při vaření nepoužíváme nikdy hliníkové nádobí. Kov totiž reaguje s kyselinou šťavelovou. Syrová i vařená reveň se dobře zmrazuje.

Pozor!!

Listy reveně jsou jedovaté, obsahují kyselinu šťavelovou. Reveň nikdy nejíme syrovou, neloupanou a ne častěji než 2 x týdně.

Zdroj:

K. Oberbeil, CH. Lentzová, Ovoce a zelenina jako lék, Fortuna Libri, 2001

J. Bowden, A. Tannisová, 100 nejzdravějších jídel pro nastávající maminky, Fortuna Libri, 2010

Přečtěte si také:

  • Kurkuma v těhotenstvíKurkuma v těhotenství Kurkuma, jejíž původ nejspíš sahá do oblasti Východní Indie, patří do jedné rodiny se zázvorem. Dnes se pěstuje hlavně v Číně, Indii, Peru a Austrálii, ale i v dalších zemích s tropickým […]
  • Jak skladovat medJak skladovat med Nejznámějším a nejdůležitěším včelím produktem je med. Víte ale jak ho správně skladovat? Pravidla pro správné skladování medu ve velkém i v malém jsou obdobná. V domácnostech je dobré med […]
  • Sladký pozdrav ze země javorového listuSladký pozdrav ze země javorového listu Výživový poradci však doporučují ze stravy vyloučit bílý cukr, protože jako potravina je nutričně téměř bezcenný, neboť obsahuje pouze sacharózu, a to je důvod, proč  ho nahradit […]
  • Vaříme pro nemocné děti s NutriniDrinkemVaříme pro nemocné děti s NutriniDrinkem Stravovací návyky se upevňují v prvních letech života. V tomto období je velmi důležité, aby děti dostávaly všechny potřebné a nezbytné živiny. Pokud je tedy naučíme zdravé a pestré […]
  • Recepty pro maminky a miminkaRecepty pro maminky a miminka Chystáte se začít vařit pro vaše miminko a hledáte inspiraci? Zde je jeden jednoduchý recept, který postupně můžete obměnovat. Dýňová kaše- pro 4 porce Potřebujete 300 g dýně […]
  • Recept na výrobu domácího tvarohu podle kamarádky JanyRecept na výrobu domácího tvarohu podle kamarádky Jany Nedávno mě moje kamarádka vyprávěla, jak si doma dělá domácí tvaroh. Musím říci, že mě to opravdu nadchlo a říkala jsem si, že to určitě vyzkouším. Také už vás nebaví kupovat vaničku nebo […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.