Posted on

Vaše miminko

Připomeňte si, jak pokračoval vývoj vašeho maličkého minulý týden.
Ahoj, vlásky. Do konce tohoto týdne se vašemu miminku vytvoří na pokožce hlavy základ vlasového porostu. Možná už několik vlasů začalo růst, většinou však nejsou ještě po dobu několika dalších týdnů vidět. Není však pochopitelně jisté, že se vaše miminko narodí s hlavou pokrytou vlásky; některé děti zůstávají bez vlásků ještě několik měsíců po narození. Ultra jemné chloupky, kterým se říká lanugo – chmýří, se také začínají objevovat po celém těle vašeho plodu. Toto hebké chmýří chrání citlivou pokožku před plodovou vodou a obvykle zmizí těsně před porodem nebo po něm.

Potažený tenkou pokožkou. Pod tímto chmýřím se nachází tenká vrstva pokožky, přes kterou můžete vidět žíly, jimiž již protéká krev. Pokračuje vývoj úst – vaše maličké si již možná bude dokonce sát palec – a také tvář vykonává pravidelné pohyby.

Jak rostu. Pokud byste mohla nahlédnout do své dělohy, viděla byste droboučký plod, který váží něco mezi 50 – 70 gramy a od temene hlavy po zadeček měří 10 – 11 cm, má tedy velikost malého grapefruitu.

Měkoučký dotek. Tato silueta ukazuje pohyb ruky směrem ke tváři. Sání ručky nebo prstíku se objevuje již v počátečních fázích vývoje plodu. Plod může také kopat, maminka to však pravděpodobně neucítí.

Vaše těhotenství

Hlavu vzhůru a dejte se do toho. Do této doby pravděpodobně ustoupila nevolnost a únava, která vás možná trápila v průběhu prvního trimestru. Řada žen uvádí, že se nyní začínají cítit povzbuzené. Pokud patříte k těm šťastným, kterým je dopřána tato energie navíc, užívejte si to! Jděte na procházku, zasaďte si květiny, nebo si začněte připravovat dětský pokojíček.

Nepříjemné otoky. V této době také možná začnete na okrajových partiích těla pozorovat drobné otoky, kterým se říká edém. Nejčastěji se vyskytují otoky nohou a kotníků. Možná vám začnou otékat také ruce, takže vás budou tlačit prstýnky. Edém se vyskytuje ve chvíli, kdy se z krevního řečiště dostává tekutina do měkkých tkání. Stejně jako řada těhotenských obtíží představují i otoky příznak normálního a zdravého průběhu těhotenství. Důvodem je zvětšení krevního oběhu ve vašem těle a tlak vaší rostoucí dělohy na cévy v pánevní oblasti. Nejlepší způsob, jak edémům předcházet, je lehké cvičení: chůze, plavání, hodina jógy. Často také odpočívejte s podloženýma nohama (jestli si někdo zaslouží dát si nohy na stůl, pak jste to vy), a nezapomínejte každý den vypít alespoň osm sklenic vody.

Doporučení odborníků. Stejné hormony, které vyvolávají růst vlasů na hlavě vašeho miminka, mohou také u těch vašich způsobit zhoustnutí nebo, naopak, vypadávání. “Běžně nám každý den vypadne asi 100 vlasů. V průběhu těhotenství se tyto běžné fáze růstu vlasů mění,” vysvětluje Dr. Elaine Zwellingová.

Leave a Reply