diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Mazanec

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen hrozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg hrozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Přečtěte si také:

  • Zubní průkaz dítěteZubní průkaz dítěte Při odchodu z porodnice si každá maminka odnáší domů Zdravotní a očkovací průkaz dítěte. Jeho součástí je Zubní průkaz dítěte. Zubní průkazy vydává Česká stomatologická komora na podporu […]
  • OldřichOldřich Svátek: 20.únor Domácí podoby: Olda, Olin, Oldříšek, Olík, Olouš, Oleček Původ: německý Význam: pocházející ze starohornoněmeckého Uodalrých a znamená zhruba Bohatý […]
  • IrmaIrma Svátek: 10.září Domácí podoby: Irmuška, Ira, Irmička Původ: německý Význam: velká, silná, pevná Líbí se Vám toto jméno?
  • První doba porodníPrvní doba porodní Vlivem děložních kontrakcí se otevírají porodní cesty. Tato fáze trvá průměrně u prvorodiček 10-12 hodin, u vícerodiček 6-8 hodin. Stahy děložní (kontrakce) se zesilují a intervaly mezi […]
  • První měsíc životaPrvní měsíc života Už je to měsíc, co jste si odnášela vaše miminko z porodnice, už má měsíc života ze sebou.  Můžete s úžasem  pozorovat, jak se má Vaše ratolest, jak roste, přibývá na váze, jaké pokroky […]
  • Světlana, SvětlaSvětlana, Světla Svátek: 20.března Domácí podoby: Světluška, Světlanka Původ: slovanský Význam: světlá Líbí se Vám toto jméno?

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.