diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Mazanec

MojeBříško.cz – těhotenství, porod, péče o dítě | Magazín o těhotenství, mateřství

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen hrozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg hrozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Přečtěte si také:

  • LIBERTA ŽIJE!LIBERTA ŽIJE! Po roce 1989 jsme si s tichým přihlížením nedobrovolně zvykli, jak nám z trhu pomalu, ale jistě postupně mizí české značky výrobků. O to větší je pak překvapení, když se náhodou nějaká […]
  • Bezplenková metoda – seminář pro rodičeBezplenková metoda – seminář pro rodiče Akce Family Pointu probíhají 1x14 dní ve středu v 10.00 hod. ve Family Pointu, CRSP Josefská 1, Brno. Pokud se Akce Family Pointu koná na jiném místě, je to vždy uvedeno u jejího […]
  • Chcete se stát dobrou chůvou – kurz pro maminkyChcete se stát dobrou chůvou – kurz pro maminky 27.04.2012  Kde: Agentura BIBO - Brno Kategorie: Kurzy, workshopy Agentura BIBO pořádá kurz pro maminky či zájemkyně o práci chůvi "Chcete se stát dobrou chůvou?". Více informací na […]
  • Zákony podráždění a útlumuZákony podráždění a útlumu Nervový děj, se šíří od místa svého vzniku na mozkové kůře do okolí všemi směry. Naopak zase děj, který je rozptýlen po celé ploše mozkové kůry,se může soustředit na menší plochu opačným […]
  • Pupečníková krev – více buněk, více životaPupečníková krev – více buněk, více života 25. 5. 2012 (pátek) Mimořádná akce Family Pointu v rámci Světového týdne respektu k porodu. Přednáška o využití pupečníkové krve. Akce Family Pointu probíhají 1x14 dní ve středu v […]
  • Když těhotenství začínáKdyž těhotenství začíná Těhotná žena dostává formou rad mnohé pokyny a zákazy, které by měly změnit její obvyklý životní styl. Je nabádána, aby vedla nesobecký a zdravý život, nekontaminovaný sexem, cigaretami, […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.