Posted on

S příchozím podzimním obdobím nastává sklizeň ovoce a v tomto období sklízíme například švestky. Švestky jsou zdrojem vitamínu B a jsou lepší než vitamíny v tabletách jako například B-komplex. Po porodu vám budou sloužit jako vynikající projímadlo, hlavně ty správně zabarvené- stříbřité, ojíněné, modrofialové plody. Pokud si sníte mističku kompotu, nebo je máte rádi sušené a povařené ve vodě, kterou po té i vypijete, máte zaručeně zajištěný pobyt na toaletě.

Určitě znáte lidovou písničku V tej naší aleji, švestky se válejí, já dneska nehlídám, oči mě pálejí! Můžete tuto písničku zpívat svému děťátku a přitom ze švestek vařit různé jednoduché dobrůtky:

Švestkové tvarohové knedlíky

3 měkké tvarohy balené v alobalu, nikoliv ve vaničce, 1/4 kg dětské krupičky, 1 vejce, 150 g tvrdého tvarohu, 6 lžic moučkového cukru, 3 lžice másla

Z tvarohu, krupičky a vejce vypracujeme těsto (Těsto nesmí být tuhé, jinak budou tuhé i knedlíky.)  Z těsta tvoříme placičky, do kterých zabalíme švestku (nejlépe bez pecek)  Vhodíme do vroucí vody a vaříme 5 minut pod pokličkou. Knedlíky jsou uvařené, když vyplavou napovrch. Pak ještě povaříme 2 minuty. Uvařené knedlíky propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Ihned podáváme. Posypeme cukrem, strouhaným tvarohem a poléváme rozpuštěným máslem. Výborným doplňkem, který v kuchařce nenajdete je polít knedlíky vanilkovým bobíkem rozmíchaným s trochou studeného mléka.

Zmrzlina se švestkovým pyré

300 g švestek,vanilková zmrzlina, nebo jakákoliv jiná, lžice cukru, čokoláda na strouhání

Švestky vypeckujeme, oloupeme a spaříme. Se lžicí cukru je deset minut povaříme v minimálním množství vody. Rozmixujeme a po vychladnutí je ještě necháme v ledničce vychladnout. Pak děláme klasický pohár: Do pohárových misek dáme zmrzlinu, kterou přelijeme švestkovým pyré a posypeme strouhanou čokoládou.

Švestkový koláč

20 lžic polohrubé mouky, 10 lžic moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 10 lžic mléka, 10 lžic rozpuštěného másla, 2 vejce, trochu cukru na posypání.

Mouku smícháme nejdříve s práškem do pečiva, po té přidáme cukr, mléko, máslo a vejce. Dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe lehce omytými , dobře okapanými a osušenými půlkami vypeckovaných švestek řeznou stranou nahoru a posypeme  moučkovým cukrem. Upečeme v předehřáté troubě.

 Zdroj:  Brožurka Přiletěl k nám čáp Tereza Šebestíková, nakladatelství STUDIO Trnka, s.r.o.

Hrnečku vař- Česká hrníčková kuchařka, nakladatelství Amipa, s.r.o.

Leave a Reply