Posted on

Jde o skupinu obsahující zejména bílkoviny a tuky.
Maso, ryby a vejce jsou zdrojem bílkovin, železa, zinku, fosforu, vitamínů skupiny B včetně vitamínu B12. Neobsahují vlákninu a s výjimkou vajec ani sacharidy. Libové maso, tučné mořské ryby i vaječný žloutek obsahují i n-3 polyenové mastné kyseliny (n-3 PMK) nutné pro vývoj mozku plodu. Tučné maso zvířat naopak obsahuje nasycené mastné kyseliny (SMK).

Vnitřnosti jsou zvláštní skupinou. K výživě se používají zejména játra, mozeček, krev. Mají vyšší obsah vitamínů, minerálních látek, živočišných tuků včetně cholesterolu. Játra je třeba konzumovat v těhotenství opatrně z důvodu jejich vysoké koncentrace vitamínu A (hrozí poškození plodu). Potraviny vyráběné z krve, jako jsou jelita, krvavé tlačenky apod., obsahují vysoký obsah dobře vstřebatelného železa a mohou se z tohoto důvodu dobře uplatnit v případech hrozící chudokrevnosti z nedostatku železa.

Masné výrobky se většinou vyznačují vysokým obsahem živočišného tuku (nasycené mastné kyseliny, SMK). Při jejich výrobě se používají konzervační látky (zejména dusitan sodný z dusitanových solících směsí), uzení a kořenění. V době těhotenství není tato potravinová skupina z důvodu výše uvedeného složení příliš vhodná.

Luštěniny (sója, fazole, čočka, hrách, podzemnice olejná) mají vysoký obsah bílkovin, i když ne zcela plnohodnotných. Chybí zde zejména esenciální aminokyseliny metionin a lysin. Mají vysoký obsah vlákniny, vitamínů skupiny B, vitamín E. Vysoký obsah minerálních látek včetně vápníku není zcela využitelný pro jejich vazbu na fytáty. Oligosacharidy – rafinóza a stachióza, které obsahují, způsobují nadýmání. Jsou také bohatým zdrojem fytoestrogenů, které se ale podle výsledku některých studií zdají být během těhotenství podezřelé ze zvýšeného rizika vrozené poruchy vyústění močové trubice u chlapců (hypostpadie).

Ořechy a semena mají vysoký obsah tuků, doprovázený jak bílkovinami, tak sacharidy. Při minimálním obsahu vody jsou tak vysoce energeticky bohaté. Jsou ale nutričně cenné svým složením tuků i jako zdroj minerálních látek, vápníku, zinku, hořčíku, draslíku, železa, selenu a vitamínů, zejména vitamínu E.

Leave a Reply