Čtvrtá doba porodní

Jako čtvrtá doba porodní bývá označován zhruba dvouhodinový interval, kdy rodička po porodu zůstává na porodním sále a je sledována porodními asistentkami. Je tomu tak proto, že v této době je nejvíce… ( Celý článek )

Třetí doba porodní

Tato porodní doba, která se také dříve nazývala „k lůžku“ končí porodem placenty. Po několika minutách až desítkách minut po porodu se placenta odloučí od stěny dělohy a po několik slabých stazích… ( Celý článek )

Druhá doba porodní

Začíná úplným rozvinutím děložní branky a končí porozením plodu. Plod prochází porodním kanálem, který je tvořen pánevními kostmi, dolní částí dělohy a pochvou. Tato fáze porodu trvá u každé rodičky jinak. U… ( Celý článek )

Neobvyklé porody – Císařský řez

Císařský řez je nejčastější operací, kterou je ukončován porod nebo těhotenství v průběhu III. trimestru. V posledních letech frekvence císařských řezů neustále stoupá a dosahuje cca 15 – 20%. Je to důsledek… ( Celý článek )

Neobvyklé porody – Dlouhý porod

Je celá řada možných příčin dlouhotrvajícího porodu a častěji se vyskytují u prvorodiček. Poloha plodu: Když je plod v postavení zadním, může to zbrzdit porod. Dochází k tomu poměrně často. Pokud jsou… ( Celý článek )

První doba porodní

Vlivem děložních kontrakcí se otevírají porodní cesty. Tato fáze trvá průměrně u prvorodiček 10-12 hodin, u vícerodiček 6-8 hodin. Stahy děložní (kontrakce) se zesilují a intervaly mezi nimi se zkracují. V závěru… ( Celý článek )

Porod

V průběhu porodu prochází plod – rodící se dítě působením porodních sil z dělohy porodními cestami. Porod je dynamický děj a pro většinu žen je jen “jiným fyziologickým stavem”, který vyžaduje odborný… ( Celý článek )

Příprava k porodu

Pokud jsou kontrakce pravidelné a podle vnitřního porodnického vyšetření je porod v běhu, bývá nastávající mamince navržena „ příprava“. Ta tradičně spočívá v oholení zevních rodidel v místě, kde lze případně očekávat… ( Celý článek )

Příjem do porodnice

Při přijmu do porodnice je natočen kardiotokografický záznam (monitor, CTG, KTG), který zaznamenává to, jak rychle tluče srdíčko plodu, a zároveň umožňuje hodnotit děložní stahy. Během natáčení kardiotokografu porodní asistentka sepisuje příjmovou… ( Celý článek )